Somogy megye

www.falvak.hu/andocs

Lélekszám: 1235 fõ | Lakóházak száma: 495

Bemutatkozunk
-Andocs elhelyezkedése
-A falu története
-A falu tervei
-700 éves öltöztetett Mária szobor
-Falusi turizmus
-Közhírré tétetik
-Andocson megrendezett kultúrális események, rendezvények
-Akikre büszkék vagyunk

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Vállalkozók
 -Szállásadók
 -Mezõgazdasági vállalkozók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk
Andocs elhelyezkedése

A külső-somogyi dombság hegyes-völgyes gyönyörű tájai között, a Koppány völgye északi kapujánál áll Andocs. Ma a falu 1235 lelkes község, a volt tabi járás területén, a Balatontól délre. A Kaposvár-Szántód közötti út szeli át, melyen mind a Balatonról, mind a megyeszékhelyről jól megközelíthető.


A falu története

1208-ban fordul elő először Andocs alakban. Körülbelül az 1260-as években keletkezett. Azt, hogy régi település a határában feltárt leletek is igazolják. A falu és a templom története szorosan összefügg egymással. A község középkori történelme, a kegyhely történelme, hiszen ezáltal vált Andocs Nyugat-Magyarország legjelentősebb búcsújáró szenthelyévé. 1208 és 1290 között már plébániája van. 1598-99-es magyar királyi lajstrom földesurának már a veszprémi püspököt nevezi meg, aki 1945-ig jelentős területet birtokol. 1642-ben indult Jakusich György veszprémi püspök kezdeményezésére az Andocsi misszió, melyet 1686-ig a jezsuiták tartottak fenn. 1665-1681-ig szolgált itt Horváth Miklós atya, aki a kegykápolnának igen gazdag búcsúkat eszközölt ki, híres búcsújáró hellyé fejlesztette a falut. A ferencesek 1716 szeptember 3-án a veszprémi püspök utasítására 4 fővel vonultak be Andocsra. Az építendő új kolostor alapkövét 1725-ben rakták le, és 15 évig épült, 1747-ben került átadásra. Ez a kolostor együttes amit ma is láthatunk barokk stílusban épült. Ezzel egyidőben egy kriptát is építettek a falu jótevői számára. Itt pihen: Zichy György, felesége Bezerédi Katalin, Zichy József, Czinderi Anna és ide temették 1771-ben báró Saama Gottfried kuruc őrnagyot is, aki a Rákóczi szabadságharc bukása után életét Andocson töltötte. Az andocsi kápolna már 1665-től látogatott búcsújáróhely. 1929-re már 13 búcsúnapot tartottak. Az 1900-as években sokan kivándoroltak Amerikába. Az I. világháborúból a község lakói is kivették részüket. 1925-ben az elesettek emlékére készült a „Hősök szobra”.


A falu tervei

Sok lenne a tennivaló a faluban. Az utak minősége nem felel meg a mai kor követelményeinek. Szilárd burkolatra lenne szükség. A kultúrház, a régi mozi helyisége szintén elavult, teljes felújításra, bővítésre szorul, melyhez pályázati úton próbálunk meg pénzt szerezni. 2003-ban megindul a falu vezetékes gázellátásának kivitelezése. Elkészültek a szennyvízcsatorna tervei is, tekintettel hogy Andocs a balatoni régió háttértelepülése, így kötelező a település csatornarendszerrel való ellátása.


700 éves öltöztetett Mária szobor

A falu történetéhez tartozik a Mária kegyszobor, és a hozzá fűződő „Csoda”, mely messze földön híres. Régészek szerint a szobor 700 éves, és a XIII. századi „Fekete Madonna” hasonmása.

Andocs búcsújáróhely látogatottsága napjainkra is megmaradt, évente több ezren keresik fel határokon túlról is. A templom szentélyében található Európa egyik öltöztetett Mária szobra, karján a kisded Jézussal.

A templom barokk hajóját 1747-ben szentelték fel. Erre az alkalomra öltöztette fel a Szűzanyát ünnepi ruhába gróf Széchenyi Katalin. Ez a szokás azóta is tart.

A Mária Múzeum legalább 240 db ruhából áll, és a liturgiának megfelelően pénteken öltöztetik át az öltöztető asszonyok. A ruhákat az ország minden részéből, sőt külföldről is a hálás hívők ajándékozzák a templomnak. Ez ma Közép-Kelet-Európa leggazdagabb gyűjteménye.


Falusi turizmus

Az andocsi templom országos műemlékvédettség alatt áll. Andocs fejlődésére nagy hatással van a vallási turizmus, melynek nagy fokú fellendülése várható a közeljövőben. A templom kertben „Zarándokház” található, mely kb. 50 fő részére szállást, mosást, illetve tisztálkodási lehetőséget biztosít. Egy magáncamping is működik a községben (Diófa), mely szintén szobás, lakókocsis, illetve sátras elhelyezést tud biztosítani az Andocsra látogató vendégeknek.

Községünk területén a piros turisztikai vonal halad át és itt található kettő halastó ( Öreg-tó, Sziget-horgász tó ), ami a szabadidő hasznos eltöltésére ad lehetőséget.

A községtôl északi részén fekvô halastó környéke kirándulásra és üdülésre is alkalmas. Megfelelő fejlesztésekkel kiránduló paradicsom is kialakítható.


Akikre büszkék vagyunk

Horváth István elöljárónak, illetve Andocs első polgármesterének a képviselőtestület 2000-ben díszpolgári címet adományozott


Bodakos Ferencné a Nyugdíjas Klub elnöke, a Főnix Egyesülettől a „Kistelepülések Nagyasszonya” címet vehette át 2001-ben.


Közhírré tétetik

Minden évben megünnepeljük a falunapot, ami július első szombatja. Délelőtt ünnepi műsor, délután vidám vetélkedő, sport és kulturális műsor, valamint étel, ital vár a vendégekre.

Karácsonykor szintén csomagot ajándékozunk kis műsor keretében az öregeknek.

Gyermeknapon és karácsony előtt sok színes játékkal köszöntjük az óvodásokat és iskolásainkat.


Andocson megrendezett kultúrális események, rendezvények

Farsangi bál, Szüreti bál, Öregek felköszöntése az öregek hónapjában, Betlehemezés, Falunap, Búcsúk

Eseménynaptár

 Pünkösdkor Pünkösdi Búcsú - Andocs

 Minden év július első szombatján Falunap - Andocs

 Augusztus 15. Nagyasszonynapi Búcsú - Andocs

 Szeptember 8. Kisasszonymapi Búcsú - Andocs

 Szeptember 12. Mária napi Búcsú - Andocs

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Kúria eladó
  Andocs, A Nagytoldipusztán lévő klasszicista stílusú "Kúria" eladó!
  A kúria és a régi majorsági épületek megfelelő beruházással idegenforgalmi centrum (lovas-panzió, kastélyszálló) kialakítására is alkalmasak. Bővebb felfilágosításért Kérjük forduljon az Önkormányzathoz.

 • Szabad munkaerő kapacitás
  Andocson nagy létszámú szabad munkaerő kapacitás várja az itt munkát kínálló vállalkozókat és befektetőket.

 • Letelepedési előnyök Andocson
  A település a Balatontól délre, hozzávetőleg 25 km-re helyezkedik el. Jól megközelíthető közúton és vasúton is egyaránt. A természet érintetlensége És a Balatoni üdülőkörzet közelsége kedvező feltételeket kínál az itt letelepedni szándéklozóknak.

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Zarándokház
  8675 Andocs, Tepmlomkert

  Andocs fejlődésére nagy hatással van a vallási turizmus, melynek nagy fokú fellendülése várható a közeljövőben. A templom kertben „Zarándokház” található, mely kb. 50 fő részére szállást, mosást, illetve tisztálkodási lehetőséget biztosít.
  Férõhely: 50 fő  Diófa camping
  8675 Andocs,

  Egy magáncamping is működik a községben (Diófa), mely szintén szobás, lakókocsis, illetve sátras elhelyezést tud biztosítani az Andocsra látogató vendégeknek.
 • Mezõgazdasági vállalkozók

  Kossuth Faluszövetkezet
  8675 Andocs,

  Fő tevékenysége: növénytermesztésAlapítványok, civil szervezetek

  Andocs Iskoláért Alapítvány
  8675 Andocs, Szabadság tér 8.

  Elnök: Katona Istvánné  Nyugdíjas Klub
  8675 Andocs,

  Elnök: Bodakos Ferencné  Gazdakör
  8675 Andocs,

  Elnök: Kovács János  Jeans-Tex Sportegyesület
  8675 Andocs,

  Elnök: Pacs Lászkó


  Szabó Imre esperesSzabadség tér 8.Andocs8675Plébánia
Információk

Polgármesteri hivatal:8675 Andocs, Szabadság tér 1.
Polgármester:Töröcsik Ferencné
Telefon:84/372-501
Fax:84/372-590
Alpolgármester:Németh Nándorné
Jegyzõ:Dr. Garabon Károly
Képviselõtestület:Pacs László, Czár Krisztián, Komáromi Róbert, Töröcsik Lászlóné, Fehér Zoltán, Kovács László, Németh Nándorné
Intézmények

  Takarékszövetkezet
  8675 Andocs, Szabadság tér 3.
  84/372-514

  Fiók-Gyógyszertár
  8675 Andocs, Szabadság tér 1.

  Általános Iskola
  8675 Andocs, Szabadság tér 1.
  84/372-504
  Vezetõ: Komáromi Róbert

  Több mint 50 évig az általános iskola alsó tagozata a kolostorban tanult. 2001-ben az iskolások birtokukba vehették a 4 tanteremmel bővült és átalakított iskolát.

  Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda
  8675 Andocs, Ady u. 13.
  84/372-560
  Vezetõ: Theisz Andrásné

  Művelődési Ház
  8675 Andocs, Petőfi u. 3.

  Könyvtár
  8675 Andocs, Szabadság tér 6.
  Vezetõ: Hoppár Sándorné

  Posta
  8675 Andocs, Petőfi u. 3.
  84/372-500

  Rendőrség
  8675 Andocs, Ady u. 28.
  84/372-700

  Orvosi Rendelő
  8675 Andocs, Ady u. 30.
  84/573-030
  Vezetõ: Dr. Solti Éva orvos

  Plébánia
  8675 Andocs, Szabadség tér 8.
  Vezetõ: Szabó Imre esperes