Somogy megye
balatonszarszo@somogy.hu
www.balatonszarszo.hu

Lélekszám: 2170 fõ | Lakóházak száma: 950

Bemutatkozunk
-Kedves Vendégeink!
-Múlt
-Jelen
-Jövő

Eseménynaptár

Vállalkozók
 -Szállásadók

Intézmények

Információk

József Attila MúzeumKedves Vendégeink!

Balatonszárszó - Somogy megyében - a Balaton déli partján elhelyezkedő, 2170 lakosú település. A Külső-Somogyi dombság ölelte völgyben fekszik, hiszen nevéből eredően is szárazaszó, szárazvölgy. Szent László királyunk 1082-ben kelt oklevelében említi először nevét Zarosozow alakban A közelmúltban történt régészeti feltárások szerint a nagyközség területe és közvetlen környéke már i.e. 2100. táján lakott hely volt. A rómaiak jelenlétére utalnak a III.-IV. századból származó csont és cserép maradványok.

Településünk a középkorban templomos hely volt, 1233.-ban említik káplánját, melyet Bertalan veszprémi püspök építtetett. A település, a középkori falvakhoz hasonlóan változtatta a helyét, az 1745.-ös egyházlátogatási jegyzőkönyv már a mai helyét említi.

Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum és Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét.
Balatonszárszó kulturális rendezvényeivel –az április 11.-i költészet napi rendezvényen túl- megemlékezik a költőről.

Településen évente rendszeresen visszatérő műsoros események a május 1.-i majális, június elején rendezendő szezonnyitó, a július 27.-i augusztus 20.-át megelőző „szárszói kulturális napok.” A szárszói református templom méltó helyszínt a a nyári zenei esték című programjaink is.

Ma a település fejlődik, 5,5 km. Hosszú Balaton-part mellett számtalan nyaraló, négy nagyobb szálloda és magánszálláshely, valamint a Magyar Református Egyház „Soli Deo gloria” konferenciaközpontja és az Evangélikus Egyház nyaralóháza is megtalálható.

Három szabad strandunk jól felszerelt, kis gyermekkel érkező vendégeket szívesen látunk a központi strandunk fövenyes partszakaszán.

Balatonszárszó csendes, rendezett családi nyaralóhely, már a harmincas években megjelent képeslapokon is „gyermek-paradicsomként” említik.
Az önkormányzat a jövőben is mindent megtesz a lakosság és a nyaraló vendégek komfortjának biztosítására.
Javaslom, tegyen egy sétát a településünkön és biztosan újra visszajön!

Szeretettel várjuk, reméljük a közeljövőben vendégeink között köszönthetjük.
Szívélyesen köszönti Önt:

Dr. Méhész László polgármester


Múlt

Balatonszárszó nevét elsőként egy 1082-ből való középkori oklevél említi. A Szárazaszó ( száraz völgy ) névváltozat után a XIX századi térképeken már mindenütt Szárszó elnevezés szerepel, melyet 1922-ben toldottak meg a Balaton előtaggal.

A településen található legrégebbi régészeti leletanyag az újkőkor vagy neolitikum (Kr. E. 5500-3000) emberének ittlétét igazolja.
Ettől kezdve valamennyi korból található több-kevesebb régészeti emlék.

Balatonszárszó múltjának megismerésében nagy jelentőséggel bír a 2001. év, amikor az M7 autópálya építésének kapcsán sor került a tervezett nyomvonal régészeti feltárására. Az ásatás során felszinre kerültek a török kori falu emlékei és a település XIII. sz.-ban épült és a XVIII. század végéig álló templomának alapfalai, illetve a templomban és annak közelében temetettek középkori mércével mérve gazdag sírjai, az un. Kiserdei dűlőben. A régi faluba vezető útvonalat emlékpark jelzi.
Településünk legjelentősebb történelmi eseménye az 1943-as Magyar Élet konferencia néven ismerté vált népi írók tanácskozása, a Soli Deo Gloria szövettség és Püski Sándor közös rendezésében.


Jelen

Balatonszárszó hosszú évek tudatos, tervszerű fejlesztése révén érte el mai fejlettségi szintjét.
A település ma rendelkezik mindazon infrastrukturális fejlettséggel, amely ma egy üdülő-települési Nagyközségtől, „kisvárostól” elvárható.
Korszerű a kommunális ( ivóvíz, gáz, szennyvízcsatorna, energia, úthálózat ) infrastruktúrája.
Ugyancsak jó színvonalú a kereskedelem, vendéglátás, személyi szolgáltatási ellátottsága.
Ma Balatonszárszó 3000 lakó, üdülőingatlana a nyári főszezonban 15.000 fő elszállásolását, ellátását biztosítja, de az infrastruktúra 20.000 fő színvonalas fogadását tudja biztosítani. Stabil a település Önkormányzata, vezető Képviselő-testülete, stabil a gazdálkodása.
A település tiszta, rendezett zöldövezettel körülvett és kialakított faluképet nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak.


Jövő

Balatonszárszó óriási fejlődési lehetőségek előtt áll. A település elhelyezkedése, Budapesthez való közelsége – vasút, M7-es autópályán történő megközelítése - a falu kiterjedt belterülete, hosszan elnyúló Balaton-parti szakasza további fejlesztési távlatot ad számunkra.
Mintegy 250-300 lakó-üdülőtelek kialakításra van lehetőség.
Minőségi turizmusba való áttéréshez: vitorlás kikötő, szálloda, panzió építhető, kialakítható.
„Iparterületen” – a környezeti hatásokat figyelembe vevő munkalehetőségeket biztosító fejlesztések valósulhatnak meg.
Úgy ítéljük meg érdemes nálunk beruházni, fejleszteni.

Eseménynaptár

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Balassa Istvánné
  8624 Balatonszárszó, Esze T. u. 22.
  84/363-535
  Balatonszárszón, csendes környezetben kétszintes családi házban, 3 szoba kiadó. Konyha, fürdőszoba, külön WC-vel, nappali TV-vel. Az udvaron hintaágy, homokozó csúszdával, bogrács-szalonnasütő, kocsibeállóval. Ára: 2000 Ft+ kurtaxa, azaz üdülési díj felnőtteknek.
  Férõhely: 6 fő | Ár: 2000 Ft / fő+ kurtaxa

  Nosztalgia Hotel
  8624 Balatonszárszó, Jókai u. 3.
  84-362-904
  alp116@juno.com
  2003 Júniusában nyílt. Várjuk kedves vendégeinket ÚJONNAN ÉPÜLT szállodánkban, amely frekventált helyen a szabad strandtól 200 m-re helyezkedik el. Kitűnő hideg-meleg konyhás éteremmel, bárral és kerthelyiséggel áll a fiatal lendületes személyzet a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. Szobáink, fürdőszobások, 2-3 ágyasak melyekhez zárt parkoló áll rendelkezésre. Recepciónkon a nap 24 órájában jelentkezhetnek, érdeklődhetnek telefonon, e-mailban, vagy személyesen.
  Lőrincz Judit
  8624 Balatonszárszó, Mikes K. u. 1.
  84/ 363-455 30/6270769
  doeni@index.hu
  Balatonszárszón, a víztől 1100m-re, csendes utcában: kétszintes, biokertes családi ház homokozóval, hintával, üdülésre kiadó. Külön bejáratú földszint máj. 28-tól szept. 5-ig: 2x2 ágyas szoba, nappali TV-vel, konyha, fürdőszoba WC-vel, WC, terasz. Külön bejáratú tetőtér fűtési szezonon kívül: 4x2 ágyas szoba, nappali-konyha TV-vel, zuhanyozó, fürdőszoba WC-vel, WC, kis erkély.
  | Ár: 1500 Ft /fő +felnőtteknek 260Ft/ fő üdülőhelyi díj.
  15% kedvezmény gyerekeknek (0-8 év)Információk

Polgármesteri hivatal:8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1.
Polgármester:Dr. Méhész László
Telefon:84/362-501
Fax:84/362-901
Képviselõtestület:Fodor Géza, Jóny Miklósné, Karsai Ödön, Mikulcza Gábor, Molnár Istvánné, Tefner Béla, Tefner Tibor, Dr. Tomka Ákos, Ifj. Vígh Mária Magdolna
Intézmények

  Teleház
  8624 Balatonszárszó, Szemesi u. 3.
  84-563 070
  telehaz4@axelero.hu www.balatonszarszo.hu/telehaz
  Vezetõ: Herold Sándor

  Nyitvatartás:
  kedden pénteken és szombaton:
  18 órától 21 óráig A Teleház lehetőséget ad számítógépek használatára.

Nyaraljon Balatonszárszón!