Somogy megye

www.falvak.hu/bardudvarnok

Lélekszám: 1206 fõ | Lakóházak száma: 270

Bemutatkozunk
-Bárdudvarnok elhelyezkedése:
-Egyedi településszerkezet:
-Községünk múltja:
-A falu és környékének természeti adottságai:
-Petörke völgy:
-
Bánya:
-
Bárdudvarnok címerének heraldikai leírása:
-Kikapcsolódási, pihenési lehetőségek:

Eseménynaptár

Vállalkozók
 -Szállásadók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

InformációkBárdudvarnok elhelyezkedése:

Bárdudvarnok Kaposvártól DNY-ra, alig több mint 10 Km-re Kadarkút Barcs-Nagyatád irányába vezető főút mellet, a Belső-Somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici tájvédelmi körzet határán terül el. Somogy megye egyik legnagyobb közigazgatási területe: nagysága mintegy 5000 hektár.


Egyedi településszerkezet:

Somogy megye egyedi településszerkezete 16 települést foglal magába, amely országosan is egyedülálló: Bárdudvarnok, Bárd, Bárdibükk, Lipótfa, Dada, Kaposdada, Kaposszentbenedek, Kopaszhegy, Mihálypuszta, Nagypuszta, Olajhegy, Szendpuszta, Szendihegy, Csermány, Zsippó, Öregzsippó.


Községünk múltja:

E helyság Bárd, Lipótfa, Bánya és Szerászló egyesüléséből keketkezett.

Bárd 1229-ben fordul elő első ízben, a székesfehérvári káptalan birtokaként. 1268-ban a királyi udvarnokoknak volt itt földjük. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék is említi, és ekkor már plébániája is volt. A történészek szerint, valószínű a bárdi temető helyén állott. 1448-ban Mérey Lászlótulajdonában voltak az itteni birtokok. 1448-ban az Osztopáni Perneszi családot iktatják be úk tulajdonosként. 1526-ban II.Lajos király egy részét Perneszi Ferencnek és általa testvéreinek: Péternek és Balázsnak adja. Az 1536. évi adólajstrom szerint a székesfehérvári őrkanonoké. 1550-ben Bárd Dersfi Farkasé. Bárd 1695-ben Perneszi Zsigmond és Perneszi Anna Julianna birtoka. 1726-1733 években a Perneszi családé. 1776-ban Bárd a Nagy, a Csapodi és a Terstyánszky és több más család birtoka.


A falu és környékének természeti adottságai:

Domborzatára 150-350 m tengerszint feletti dombok, völgyek váltakozása jellemző. Erdőségekben gazdag, amely fotokra szakadozott. Fő erdőtipusa a gyertyános-tölgyesek, akácok,de az alavsonabb részeken ezüsthársas-cseres-tölgyesek, a völgyekben szil, kőris, fűz és számos gyógynövényfajta is megtalalható.

Érdekesség, hogy a rovarok között új (nem mérges!) ismeretlen fajok is előfordulnak. Viperaveszély a környéken nincs! Kissebb ragadozók, rágcsálók mindenütt talalhatók. A nagyobb kiterjedésű erdőségekben őz, szarvas, vaddisznó, borz, pocok, cickány él. A természetvédelmi terület madárvilága gazdag.


Petörke völgy:

A Petörke-völgy rendezési terve elkészült, a telkek jó része meghatározva ill. kialakításuk folyamatban van.Bánya:

A környék másik nagy üdülőbázisa, egyedülálló panorámával, nyugodt, csendes és csodálatos környezetben Bánya. 1992-ben elkészült a vezetékes ívóvíz és elektromos hálózat jelentős önkormányzati segítséggel. A terület összes telke gazdára talált és egyre népszerűbbek a fiatalság számára, melyet a szaporodó építkezések is mutatnak.Bárdudvarnok címerének heraldikai leírása:

Ívelt oldalú ékeléssel harmadolt háromszögű pajzs szívpajzzsal. A pajzs jobb felső zöld harmadában élével jobbra, hegyével lefelé fordított arany csoroszlya, és élével balra, hegyével lefelé fordított arany ekevas. A bal felső zöld mezőben levelekkel és kaccsal kísért arany szőlőfürt lebeg. A pajzs alsó kék harmadát középen ezüst hullámpólya vágja ketté, a mező közepén pedig függőleges helyzetben lévő arany pallos lebeg, amelynek közepét takarja a lebegő kettős kereszttel megrakott vörös szívpajzs. A pajzs tetején ívelt hárombástyás falkorona nyugszik. A címerpajzsot a pajzs alatt összekötött 7-7 arany búzakalász övezi.

Magyarázat: A XIII. században a királyi udvarnokoknak voltak itt földterületeik. A kard mint uralkodói jelkép társul a kettős kereszttel ellátott szívpajzshoz. Ezek a szimbólumok ugyanakkor a bárdudvarnoki lakosokra is utalnak, akik az idők során életüket és vérüket áldozták hazájukért és szűkebb pátriájukért. A zöld szín, illetve a búzakoszorú a mezőgazdasági termelést jelzi.


Kikapcsolódási, pihenési lehetőségek:

Kaposmérőtől Bányáig csodálatos környezetben vezet a 1992-ben átadott kerékpárút. A Petörke völgyben elkészült a víztározó a Petörke tó, mely kiváló helyszín a táborok, tanfolyamok és a kikapcsolódni, pihenni kívánók részére. E térség vonzerejét növeli a Kaposdadai dombokon kialakított íjászpálya és a különleges fenyőfajtákkal, délszaki növényritkaságokkal bővelkedő mini-arborétum és halastó rendszer. Öt kilóméter séta vagy kerékpározás után az ősi elnevezésüket megőrző Kaposszentbenedekre, Bárdra, Bárdibükkre átérve, idegenforgalmi látványosságként terül elénk a gondozott Gosztonyi-Kastély parkjával, vele szemben a Gosztonyi Kúria és az üveghuta. A további 10 km út érinti Zsippót, Lipótfát majd bányát.

Eseménynaptár

 Minden év április utolsó Szombat Szent György napi Gasztronómiai Napok - Bárdudvarnok

 Minden év június első szombatja. Falunap - helyszín: Peterke völgy
9 órától programok, sportrendezvények, bemutatók, kultúrális programok, este tüzijáték, bál.

 Minden év augusztus közepe Nemzetközi Üvegszinpózium - Bárdudvarnok


 Minden év augusztus első vasárnapja Bárdibükki búcsú - Bárdibükk

 Minden év október első vasárnapja Kaposszentbenedeki búcsú - Kaposszentbenedek

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Mag Tanya
  7478 Bárdudvarnok, Olajhegy 57.
  82/713-031 20/9242-113
  mag@somogy.hu www.olajhegy.hu
  Szállás különálló összkomfortos vendégházakban, parkosított 1,5 HA udvar, szalonnasütő, kerékpár, íjászkodás. A közelben pónilovaglás, túrázási lehetőségek. 5 év alatti gyermekeknek ingyenes, 11 év alattiaknak 50% kedvezmény OTP Szép-kártya elfogadó hely! Nézze meg a www.pihenescentrum.hu oldalt is.
  Férõhely: 12-15 fő | Ár: 3500 Ft/Fő/nap

  OTP Szép-kártya elfogadó hely!Alapítványok, civil szervezetek

  Bányai Panoráma Egyesület
  7400 Kaposvár, Fő u. 37-39.
  82/529-191
  Elnök: Nagyné Czanka Valéria

  Bány térség fejlesztése, a község fiatalok megtaró erejének növelése a falusi turizmus eszközeivel.
Információk

Polgármesteri hivatal:7478 Bárdudvarnok, Bárd u. 36.
Polgármester:Mester Balázs
Telefon:82/713-011
Fax:82/477-054
Intézmények

  Általános Iskola
  7478 Bárdudvarnok, Csokonai u. 9.
  82/713-015
  Vezetõ: Balogh Szabolcs

  1.-4. osztály

  Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat
  7478 Bárdudvarnok, Bárd u. 82.
  82/713-002
  Vezetõ: Nezdeiné Mozsgai Zsuzsanna családgondozó

  Orvosi Rendelő
  7478 Bárdudvarnok, Bárdibükk 5.
  82/713-005
  Vezetõ: Dr. Halász Péter András

  Posta
  7478 Bárdudvarnok, Bárd u. 47.

  Óvoda
  7478 Bárdidvarnok, Bárd u. 82.
  82/713-002
  Vezetõ: Hetényi Tamásné


Kikapcsolódásra és csendre vágyik, látogasson meg bennünket barátaival, családjával!