Somogy megye

www.falvak.hu/csombard

Lélekszám: 321 fõ | Lakóházak száma: 110

Bemutatkozunk
-Csombárd elhelyezkedése, rövid története
-Csombárd napjainkban
-Pongrácz kúria, Templom kápolna

Eseménynaptár

Vállalkozók
 -Szállásadók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk

Csombárd elhelyezkedése, rövid története

Kaposvártól 16 kilométerre, északnyugatra található. Közúton Hetes és Osztopán felöl közelíthető meg. Az autóbusz-közlekedés Kaposvár felé kielégítő. Legközelebbi vasútállomás 7 kilométerre van, Osztopánban.

A hagyomány szerint az 1300-as évek elején mintegy húsz család telepedett le a környéken. A levéltári dokumentumokban Chombald néven szerepel először, 1324-ben. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint több mint 1500 hold a területe. A török kiűzése után az 50 lakosú település 1726-ban a Csák, majd a Pongrácz családé lett. Akkoriban épült a ma is látható kúria. A XIX. század végén 375, 1940-ben pedig már 560 a lakosság száma. A II. világháború alatt kétszer is kiürítették, a 12 áldozatnak 1990-ben állítottak emlékművet. 1949-ben jött létre a helyi földműves-szövetkezet, 1951-ben pedig a helyi tanács. 1967-ben Heteshez csatolták a termelőszövetkezettel együtt, s az iskolát is körzetesítették..


Csombárd napjainkban

A környék nagyobb része közepesen kötött talajú, sík terület, kiválóan alkalmas mezőgazdasági művelésre. Nyugaton és északon kisebb erdők övezik, a szelíd dombokon a helybeliek szőlőskerteket alakítottak ki. Jelentős mennyiségű földgáz található a község határában. Itt működik a MOL Rt. Vezetékesföldgáz-elosztó telepe.

A település észak-déli irányban nyúlik el, három utcájában 117 ház áll. Valamennyibe bevezették a vizet, többségükbe a gázt is. Telefon minden második, kábeltévé minden harmadik házban van. Az utak 90 százaléka burkolt, a közintézmények állapota jó.

A szövetkezetesítés nyomán főleg a fiatalok hagyták el a községet, az utóbbi években azonban állandósult a lakosság száma. A népesség egyharmada idős. A 18 év alattiak aránya 23 százalék.

Az itt élők 90 százaléka katolikus, a többiek reformátusok. A hetesi plébános hetente egyszer misézik az 1993-ban felszentelt új templomban. Harminc gyermek a hetesi óvodába és iskolába jár, a hitoktatásuk is ott történik.

A rendszerváltás óta csaknem mindenhol elkészült a járda, új tűzoltószertár és faluház épült. Itt kapott helyet az orvosi rendelő, amelyben a Hetes község orvosa hetente kétszer rendel. A védőnő és az állatorvos szintén a szomszédos községből jár át.

A faluházban van egy 1200 kötetes könyvtár, egy tanácskozóterem és egy 200 főt befogadó Művelődési Ház. A fiataloknak az asztalitenisz és a labdarúgás biztosítja a sportolási lehetőséget.

A munkanélküliek aránya eléri a 20 százalékot. Az aktív foglalkoztatottak 75 százaléka Kaposvárra ingázik.


Pongrácz kúria, Templom kápolna

A központban lévő egykori Pongrácz-kúria műemlék jellegű épület: tanácskozó termekkel, nagy konyhával a tetőtérben szobákkal és egy kápolnával. Parkjában tenisz- és labdarúgó pálya van.

Eseménynaptár

  Falunap
Nyaranta visszatérő rendezvény a falunap, játékos és sportvetélkedőkkel, esti mulatsággal.

 ősszel Magyarország Legerősebb Faluja versenysorozat

 Október második vasárnapja Búcsú - Csombárd
A búcsút október második vasárnapján tartják.

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Kastélyszálló
  7432 Csombárd, Petőfi u. 10-12.


Alapítványok, civil szervezetek

  Katolikus Templom
  7432 Csombárd, Kossuth u. 84.

  Elnök: Portik József plébános  Ifjusági Klub
  7432 Csombárd,

  Elnök: Sótonyi Mónika  Nyugdíjas Klub
  7432 Csombárd,

  Elnök: Farkas Jánosné  Csombárdért-Hetesért Közalapítvány
  7432 Csombárd,Információk

Polgármesteri hivatal:7432 Csombárd, Kossuth u. 45/c
Polgármester:Sótonyi György
Telefon:30/ 826-1640
Fax:82/ 485-089
Alpolgármester:Rinkóczi József
Jegyzõ:Laczóné Hardi Márta
Képviselõtestület:Balázs Józsefné, Lukács Béla, Szabó László
Intézmények

  Művelődési ház
  7432 Csombárd, Kossuth L. u. 45/c