Vas megye
hosszupereszteg@mail.globonet.hu
www.hosszupereszteg.hu

Lélekszám: 750 fõ | Lakóházak száma: 350

HÍVJUK, VÁRJUK HOSSZÚPERESZTEGEN ÉS A SZAJKI-TAVAKNÁL!

Bemutatkozunk
-Köszöntő
-Hosszúpereszteg története
-A hosszúperesztegi szőlőhegy
-Szajki-tavak
-Vadászat, túrázás

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Vállalkozók
 -Szállásadók
 -Vendéglátók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt a virtuálisan Hosszúperesztegre látogatók között.
Hosszúpereszteget, e nyugat-dunántúli települést, a 8-as számú főúton lehet megközelíteni. A település a Sárvári Kistérség egyik meghatározó részén két tájegység, a Kemeneshát és a Hegyhát találkozásánál terül el. Aki a nyugalmat, a csendet, és a tiszta, jó levegőt keresi, az itt megtalálja kikapcsolódását. Megmártózhat a Szajki- tavak vízében, horgászhat vagy séta közben hallgathatja a szajki erdő színes állatvilágának hangjait. Étvágyát csillapíthatja a tradícionális magyar konyha remekeiből és megkóstolhatja a peresztegi szőlőhegyek levét a híres „peresztegi otellót”. Ha ezek után úgy döntene, hogy több napot is eltöltene nálunk, a falusi vendégfogadóink minősített, igényes szálláshelyekkel várják.
Az idegenforgalomból élők megfelelve a kor kihívásainak, rendezvényekkel igyekeznek kedveskedni az ide látogatóknak. Pl: Gyepűtiprás a szőlőhegyen, Pünkösdi vigasságok, Polgármesterek főzőversenye a tavaknál, Szüreti felvonulás, Falunap stb .Hosszúpereszteg lakói büszkék arra, hogy megtarthatták intézményeiket. Óvoda, 8 osztályos iskola, művelődési ház és könyvtár biztosítja a művelődés lehetőségeit. Civil szervezeteink, egyesületeink önkéntesen vállalt munkával igyekeznek az itt élők érdekében tevékenykedni.
Bízom abban, hogy a honlapunkat végigböngészve Ön és családja is kedvet kap ahhoz, hogy nyugat-dunántúli látogatása során betérjen falunkba, mely még sok kiaknázatlan lehetőséget rejt az itt befektetni kívánók számára.

Dénes Károly
/:Polgármester:/


Hosszúpereszteg története

Hosszúpereszteg egy olyan magyar falu, amely a nemzeti históriában tudomásunk szerint sohasem játszott említésre méltó szerepet. Itt nem zajlottak le véres csaták, de még egyetlen megyegyűlést sem tartottak itt eleink. Más érdeme nevezetessége tán nincs is, hogy lakói sok száz éven keresztül éltek és termeltek, "kapáltak, öltek, öleltek, tették, ami kell" vagyis fenntartották az életet és a nemzetet: adóztak, és katonát adtak a mindenkori államnak nem is keveset.Egyszóval nemzetfenntartó népek voltak.
Mikor verték le ezen a tájon az első sátorkarót?Ezer éve?Kétezer éve? Kik lehettek itt az első telepesek?Akik aztán nevet is adtak településünknek?Hiszen a település nevében megbúvó "stég" szó ugyanúgy lehet német, mint szláv eredetű is.A nyevtudósok megállapítása szerint a Pereszteg szó jelentése:általút, átkelőhely.Amit talán a földrajzi elhelyezkedés is bizonyít, hiszen nem nehéz Hosszúpereszteget a térképen megtalálni. A Székesfehérvárról Grazba tartó 8-as számú főút vágja ketté a 126-os kilométerkőnél. Itt, ahol most a falu fekszik, két nyugat-dunántúli kistáj ölelkezik össze: a Vasi-hegyhát és a Kemenesalja.
Két patak ered a falu határában a Kódó és a Csörgető patak. Az utóbbi a Szajki-erdőn át igyekszik Zala felé, de előbb vizével frissíti és táplálja az országos hírnévre is szert tett Szajki-tavakat, ahol nyaranta ezrek várják, hogy az itteni üdülés, pihenés egész éven át megmaradjon jó emlékezetükben. Parkerdő, nyarakók, kemping, étterem, büfék, vegyesbolt, különböző vízi eszközök, kultúrális programok szolgálják az itt üdülők kényelmét.
Már az 1400-as évekből van híradásunk arról, hogy a peresztegi jobbágyok szőlőt is műveltek.Jelenleg három széles hátú dombon- a peresztegiek szerint hegyen-folyik a szőlőművelés.Ezek a következők:Alsó-hegy, Felső-hegy, Kecske-hegy.Többféle szőlőt is termelnek pl:otelló, nova, delavári, izabella, százszoros stb.Ezek közül legelterjedtebb az otelló.A hegybíró és a hegyi elöljárók évente gyepűtiprást tartanak, amikor is ellenőrzik a hegyi határokat más szóval a gyepüket, a hegyi utakat majd megkóstolják a gazda borát.Ez az esemény ma már nemcsak a szőlősgazdáknak szól, hanem a falu és a meghívott vendégek szórakozását is szolgálja egyéb programokkal együtt, mint például borverseny, íjászbemutató, asszonykórus, népi tánc, vadpörkölt vacsora.
Írásos feljegyzés először 1631- ben tudósít a peresztegi iskoláról.1770-ben Kovács István tanító télen húsz tanulóval foglalkozott, pedig legalább 150 iskoláskorú gyerek élt akkoriban a faluban."Jobbágygyereknek nem kell a tudás!" Vallották az akkori emberek.Ma az 1961-ben épült iskola épületében, 110 fő körüli létszámmal-ami három község gyermekeit jelenti:Vashosszúfalu, Bögöte, Hosszúpereszteg-működik az általános iskola.A tantestület 12 fős.Az óvoda 2 falu gyermekeit fogadja, 3 fő dolgozóval.
A falu önkormányzatának munkáját társadalmi megbízatású polgármester irányítja, melyet segít a jegyző és a 3 fős köztisztviselői gárda, valamint a 7 tagú képviselő-testület.Az intézmények működését, a település rendben tartását segítik még a hivatalsegéd, a karbantartók és a közcélú, illetve közhasznú munkások.
A falu fejlődéséért minden lehetőséget megpróbál kiaknázni egy nyitott, emberbarát önkormányzat.
/A történelmi részek: P.Kovács Imre "Hosszúpereszteg kilenc évszázada" c könyv alapján íródtak./


A hosszúperesztegi szőlőhegy

A Kemenesalja lankái ideális terület a szőlőtermelésre. Hosszúperesztegen évszázadokra visszamenően nagy hagyománya van a szőlőművelésnek. A szőlő és a bor már a kezdetek óta fontos szerepet tölt be a falu életében. Ez a központi szerep tükröződik a falu címerében is, amelyben a szőlőhegyek és egy a borászathoz nélkülözhetetlen eszköz, a prés látható. Az itt termelt szőlőkből kíváló borok készülnek a gazdák pincéiben. A peresztegiek büszkék kíváló zamatú boraikra. Az idelátogató vendégek feltétlenül kóstolják meg a "peresztegi otellót", ami egy igazi testes "magyaros" vöröbor. Mértékletes fogyasztás mellett ez segít megőrízni a peresztegi emberek jó kedvét.


Szajki-tavak

1931-ben a környékbeli birtokosok (gróf Endrődy Sándor és Zierer Antal) ötlete alapján a Csörgető ér felduzzasztásával jött létre az a 11 tóból álló tórendszer, amely napjainkra egy minden igényt kielégítő népszerű üdülőterületté vált.

Itt mindenki megtalálhatja azt, amire a pihenéshez szüksége van. Erdei kirándulóútvonalak a túrák kedvelőinek. Lovaglási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék saját lábukat koptatni és inkább négylábon barangolnák be a vidéket. Strand a fürödni, úszni, vagy evezni vagyóknak. Külön tó áll a horgászok rendelkezésére, ahonnan senkinek sem kell üres szákkal távoznia. Az üdülőterület ligetes utcáiban szebbnél szebb nyaralók sorakoznak. Aki viszont szívesebben aludna sátorban, vagy lakókocsiban, azok számára a jól kiépített kemping áll rendelkezésre.

Ha a sok barangolásban, vagy éppen a strandolásban valaki netán megéhezne, vagy megszomjazna, akkor megkóstolhatja a helyi ételkülönlegességeket a Szajki Tó vendéglőben, vagy választhat a söröző, a lángos- és a pecsenyesütő, a büfé, a fagylaltozó, vagy a vegyesbolt kínálatából. Akinek esetleg még marad energiája az esti órákra, akkor végigtáncolhatja az éjszakát a Csalogány Sörkert discojában.


Vadászat, túrázás

A falu környezetében található, vadban gazdag erdőségek messze földről vonzzák a vadászokat. Az apróvadak mellett, rengeteg szarvas él a Hosszúpereszteg körüli erdőkben.

Az is találhat elég szépséget a környékben, aki békésebb célból járja a rengeteget. Nem véletlenül szeli át a peresztegi erdőt a kék túra útvonala. Az itteni tölgyesek, akácosok, fenyvesek növény- és állatvilága sok érdekességet tartogat az erre túrázók számára. Érdemes megpihenni a lombok alatt, vagy felmászni egy magaslesre és gyönyörködni a hosszúperesztegi táj szépségében.

Eseménynaptár

 2007. Húsvét vasárnapján Polgárőrség locsolóbálja - Művelődési Ház
Minden évben húsvét vasárnapján rendezi meg a polgárőrség a hagyományos locsolóbálját.

  2007. május 26. Gyepűtiprás - A hosszúperesztegi Alsó-hegy
A Hosszúperesztegi Szőlőhegyek Elöljárósága minden évben gyepűtiprást szervez a szőlőhegyen.Ezen a napon,-az idén 2006. május 27-én- mindenkit szivesen várnak a gazdák, hogy megkóstoltathassák a finom otellót és más borokat is.Hegyi majálissal folytatódik a vigasság,ahol folklór műsor, valamint finom uzsonna várja a látogatókat.Este hegyi bállal zárul a majális.


 2007 június 23-24 VW Bogártalálkozó és Rockabilly Night - Szajki-tavak
Szeretettel várjuk a rendezvény iránt érdeklődket a Campingben!

 Július 7. Polgármesterek főzőversenye - Szajki-tavak
V. Polgármesterek főzőversenye Hosszúpereszteg, Szajki-tavak. Július 07(szombat) 07.00-10.00.Horgászverseny az V. sz tavon 11.00. Horgászverseny eredményhirdetése 08.00. Főzőcsapatok érkezése 08.30-09 30.Regisztráció -Főző helyek elfoglalása 09.00 Ételek készítése Kb.:13.00-14.00 Ételek zsűrizése 14.30 Eredményhirdetés Fedett hangosított fesztivál színpadunkon a következő kulturális műsorral, várjuk Önöket Fúvósok Tánc show Musical Sztárvendég: Matyi és a hegedűs Utcabál a vállalkozók jóvoltából. Produkciók közt műsorvezető segíti a környékbeli amatőr művészeti csoportok bemutatását A gyermekeket csúszda és légvár várja Rendezvényszervezők: Önkormányzat Hosszúpereszteg Dabaston Bo 2006 Rendezvényszervező Kft Szombathely


 Július 28. Falunap - Mûvelõdési Ház, Iskola és a sportpályák
Falunap Hosszúpereszteg 2007. Július 27-28. Programok Július 27. (péntek) 21.00.- Szabadtéri Disco a fiatalok szervezésében) Július 28. (szombat) 14.00.- Szabadtéri szentmise- A kőszegi Mécses Zene és énekkar kíséretével 14.55 - Hosszúperesztegért emlékplakettek átadása 15.10- ingyenes vérnyomás és vércukormérés a Műv Házban. 15.25 Kutyás bemutató 16.00 - A cáki Ír step tánccsoport bemutatója 16.30 -Peresztegi karatésok bemutatója 16.45- Dabaston energy Modern TÁNC 17.15- Gulyásparti és ingyenes sörcsapolás. 18.00- A Hosszúperesztegi Asszonykórus Énekel 18.20.- Selina & Ági NOX dalokat énekel 19.00- Sztárvendég: Chapucchino Együttes 20.00-03.00. Utcabál a Koktél Zenekarral Közben: kb.: 21.00 Kareoke Show: A rendezvény ideje alatt: Arcfestés, Óriáscsúszda, Lovaglási lehetőség, A fenti programok ingyenesen látogathatók.


 Augusztus 20-án Búcsú

 Októberben Idősek Napja - Művelődési Ház
A helyi önkormányzat minden évben, októberben ünnepséget rendez a faluban élő idősek számára.Műsorral köszöntik őket és uzsonnával látják vendégül a megjelenteket.A legidősebb nőt és férfit külön is köszönti a polgármester.


 November utolsó szombatja Katalin bál - Művelődési Ház

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Gazdasági lehetőségek, letelepedési előnyök:
  A gazdasági lehetőségekért érdeklődjenek a polgármesteri hivatalban.

  Letelepedési előnyök: dinamikusan fejlődő település, vezetékes víz, gáz, telefonhálózat kiépítve, úthálózat megfelelő, intézményi ellátottság jó.
  Kereskedelmi hálózat: vendéglátóhelyek, élelmiszerboltok, szolgáltatások: fodrász, autójavító, csillagpontos kábeltelevízió-rendszer.

 • Pályázati felhívás !
  Ingyen telkek Hosszúperesztegen!
  Hosszúpereszteg Község Önkormányzata pályázatot hirdet: Hosszúpereszteg községben lévő, az önkormányzat tulajdonát képező 244.,243.,242. hrsz.-ú építési telkek értékesítésére, családi ház ingatlannal történő beépítés céljára!
  A telkek mérete:
  244. hrsz. 1762 m2
  243. hrsz. 1755 m2
  242. hrsz. 1665 m2

  A telek ára: INGYENES!
  Beépítési kötelezettség: 24 hónap.
  Közművek: a teljes közműhálózatra /vezetékes ivóvíz, villany, gáz, telefon,kábel tv/ való teljes rácsatlakozási lehetőség, a csatlakozási és a közműfejlesztési hozzájárulások megfizetése mellett!
  Pályázók köre: 35 éven aluli fiatal házasok!
  Előnyt jelent: kiskorú gyermek/ek.A pályázóknak az Önkormányzatnál igényelhető, vagy a www.hosszupereszteg.hu weblapról letölthető PÁLYÁZATI ADATLAPON kell pályázatukat benyújtani!
  A pályázat benyújtása folyamatos, amíg telek van! A beérkező pályázatokat a képviselő-testület folyamatosan bírálja el.
  Érdeklődni lehet: Községi Önkormányzat Hosszúpereszteg, Árpád u. 78. sz. Tel/fax: 95/460-001, 30/908-3535

  Adatlap letöltése itt!

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Vár-Lak Vendégház
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 33.
  95/460-173
  deka68@freemail.hu
  Külön álló lakrészben, csendes környezetben, rendezett udvarral várjuk kedves vendégeinket. 2szoba, 1 konyha és egy vizesblokk tartozik a lakrészhez. A pihenőkertben grillkemence, kertipavilon biztosítja a gondatlan pihenést, kényelmet. A házigazda saját termelésű borát a ház asszonya a házi ételeket ajánlja kedves leendő vendégeinek a figyelmébe.
  SZAJKI TAVAK KEMPING
  9676 Hosszúpereszteg-Szajk,
  06 95 460 315 06 30 682 2725
  szajkikemping@freemail.hu www.hosszupereszteg.hu
  A kemping a fürdő tó partján található, közvetlenül a strand mellett.Az árnyékot kedvelők és a napimádók egyaránt találhatnak az igényüknek megfelelő helyet.A tusolók, a mosdók, illemhelyek ízlésesen felújítottak.A kemping konyháját minden vendég ingyen használhatja.Telepített lakókocsik is bérelhetők.


  Pihenjen nálunk a Szajki kempingben! • Vendéglátók

  Vadász-tanya vendéglő
  9676 Hosszúpereszteg, Dózsa Gy. u. 2.

  Éttermi vendéglátás, rendezvények lebonyolítása.  Tar Vendéglő
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 133.
  95/460-147
  A 8-as főúttól 100 m-re házias ételekkel, falusias környezetben várjuk kedves Vendégeinket.Alapítványok, civil szervezetek

  Önkéntes Polgárőr Egyesület
  9676 Hosszúpereszteg,
  30/368-8640
  Elnök: Döbör István  HOSE Sportegyesület
  9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 18.
  06 20 9812383
  kep.tar.hu/hosszupereszteg
  Elnök: Sebestyén Lajos

  Tagjainak száma:42 fő Szereplés: 1997-től, Sárvári körzeti bajnokság felnőtt és tartalék csapattal. U-14 utánpótlás csapat:9 fő

  Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 18.
  30/908-3535
  tuzpereszteg@freemail.hu www.tuzpereszteg.atw.hu

  Parancsnok: Dénes Károly

  Horgász Egyesület
  9676 Hosszúpereszteg,

  kep.tar.hu/hosszupereszteg

  Horgászat a Szajki-tavak 4-es, 5-ös taván.

  Szajki Tavakért Alapítvány
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 78.
  20/5362730
  kep.tar.hu/hosszupereszteg

  Ügyvivő: Kiss Attila
Információk

Polgármesteri hivatal:9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 78.
Polgármester:Dénes Károly
Telefon:95/460-001
95/460-141
Fogadónapok:Hétfő 14-16-ig
Alpolgármester:Farkas Margit
Sebestyén Lajos
Jegyzõ:Dr. Mörk László
Képviselõtestület:Farkas Margit, Farkas János, Gyalog László, Kóbor Ernő, Takó Ferenc, Dénesné Székelyi Margit, Sebestyén Lajos.
Falugazdász:Horváth Géza
Intézmények

  Orvosi Rendelő
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 60.

  Háziorvos: Dr. Karancsy László

  Rendőrség
  9676 Hosszúpereszteg,
  30/7428657

  Rendőr: Nagy Csaba rendőrtörzszászlós

  Óvoda
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 81.
  Vezetõ: Balázs Péterné

  Létszám: 28 fő.

  Posta
  9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 20.

  Nyitvatartás. 8-15-ig

  Plébánia
  9676 Hosszúpereszteg, Árpád u. 79
  20/3519430
  hp.plebania@freemail.hu
  Vezetõ: Inzsöl Richárd plébános


  Miserend: hétköznapokon este 18.30 h. Vasárnap:8.30 h.

  Művelődési Ház
  9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 18.
  0695460139
  dorakethelyi@freemail.hu
  Vezetõ: Kéthelyi Dóra

  Az "eMAGYARORSZÁG pont" keretében nyert pályázat segítségével várunk minden látogatót, aki internetszolgáltatást kíván igénybe venni.Nyitva tartási idő: kedd-péntek: 08 00-16 00 óráig szombat:08 30-12 00. vasárnap, hétfő: szünnap

  Általános Iskola
  9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 18.
  95/460-030
  Fax: 0695460030
  hpai@freemail.hu
  Vezetõ: Dénesné Székelyi Margit

  Az iskola létszáma 96 fő.