Somogy megye
labod@enternet.hu
www.labod.hu

Lélekszám: 2242 fõ | Lakóházak száma: 740

Község a kerek erdő közepén

Bemutatkozunk
-Lábod elhelyezkedése
-A falu története
-A falu gazdasága
-Helyi adók
-Csodákban gazdag e táj...
-LÁBOD - A SOMOGYORSZÁGI VADPARADICSOM
-Deutsch
-Kikapcsolódási, pihenési lehetőségek Lábodon
-Szent Hubertus kápolna
-SZIÁGY
-Petesmalom
-Homokpuszta
-A Hosszúfalvi utcai kápolna
-Tájház

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

InformációkLábod elhelyezkedése

Lábod Somogy megye déli részének szép természeti környezetben fekvő települése. A községet a 68-as számú főútvonal szeli ketté. A legközelebbi város a 9 km-re fekvő Nagyatád, ahonnan jó a vasúti közlekedés, amúgy a községet számos autóbuszjárat érinti. A Lábod környéki erdőség csodálatos természeti környezetet alkot, értékes növényvilága és szép kirándulóhelyei miatt szívesen keresik fel a turisták. A helybéliek féltve óvják a 100 éves hársfacsoportot és a Kiserdő öreg tölgyfáit. Gazdag a vadállomány: a vadászok körében különösen híres a gímszarvas, épp ezért érthető, ha a vadászati szezonban jelentősen megnő a Lábod környékére látogatók száma.A falu története

A falu nevét elsőként 1231-ben említik a régi írások. Ekkor a Tibold nemzetségbeli I. Bodor fiának volt birtoka. A krónika hatalmas uradalom központjaként emlékezik meg róla, s szól arról is, hogy itt táborozott IV. (Kun) László, amikor a lázadó somogyi nemesek leverésére érkezett. 1327-ben a segesdi királynéi birtok része volt, sőt nászajándékként lekötötték Károly Róbert király László fiának eljegyzésekor. 1395-ben Marczali Dénes kapta meg a királytól birtokul e területet, 20 évvel később pedig Lábod már mezővárosi kiváltságokat élvezett. Akkor készült el Szent Lukács tiszteletére emelt temploma. A XVI. században Báthori András, majd Nádasdy Ferenc volt a földesúr, s 96 házával a megye második legnépesebb településeként tartották számon. A városka a török hódoltság idején elpusztult, lakói később a régi helytől valamivel távolabb telepedtek le. Az 1600-as években Szentgyörgy várának tartozékaként tartották nyilván, később pedig Széchenyi György kalocsai érsek birtoka lett. Református templomának állapota 1780-ra annyira leromlott, hogy helyette újat kellett építeni, melyhez királynői engedélyt nyertek. A római katolikusok 1809-ben láttak hozzá saját templomuk építéséhez, melyben jelentős érdeme volt az akkori földbirtokosnak, gróf Széchenyi Pálnak.1870-ben már 133 háza és másfélezer lakosa volt a körjegyzőségi székhelyként működő Lábodnak. A kiegyezést követő ipari fejlődés maradandó nyomot hagyott a településen, ahol 1889-ben megindult a munka a Byss Adolf által alapított keményítő- és dextringyárban, mely a környék burgonya feleslegét dolgozta fel. A gyár vízszükségletének kielégítésére a gróf artézi kutat fúratott: az 560 méter mély kút naponta 1500 hektoliter 21 C fokos kénes vizet adott. A vizet a lakosság főként italként fogyasztotta, de a kiváltságosoknak a kút mellett fürdőkabin is épült. Lábodon volt az egyik vasútállomása a megye első helyiérdekű vasútjának, amely Barcs és Somogyszob között létesült. Az 1890 szeptembere óta üzemelő vonal Barcs - Nagyatád közötti szakaszát 1977-ben szüntették meg gazdaságtalan működése miatt.


A falu gazdasága

A településen nagyüzemi vágóhíd, olasz érdekeltségű fűrészüzem, német tulajdonú kiszerelő, csomagoló üzem, s mintegy 50 magánvállalkozás működik. Az önkormányzat közművesített iparterülettel, adómentességgel támogatja a letelepedő vállalkozásokat.


Helyi adók

- Építményadó vállalkozóknak: 150 Ft/m2
- Telekadó: 1 - 1,5 Ft/m2
- Telekadó nem állandó lakosoknak: 5 Ft/m2
- Iparűzési adó: 1,2 %
- Gépjármű adó: 700 Ft / 100 kg
- Idegenforgalmi adó: 300 Ft/vendégéjszaka
Csodákban gazdag e táj...

Erdőben, s erdőkkel körülvett csodákban gazdag e táj. A község központjából induló túrautak különleges helyekre vezetnek. Petesmalomban, az egykori malom helyétől induló tórendszernél található a Somogy Természetvédő Szervezet Vidraparkja. A természetes élőhelyén látható védett vidrákon kívül a vízi madárvilág nyújt érdekes látványt az ideérkezőknek. A kiépített madárlesekről időnként a közelben fészkelő rétisas s a szomszédos ligetes erdők lakója, a fekete gólya is látható.

Változatos a madárvilág, változatos az erdő is. Ha gyalogosan igyekszünk a vízimadaraknak otthont adó halastavak töltésén a falu felé, félórás gyaloglás után Homok pusztára érkezünk. Az egykori császári-királyi csikótelep helyén új lóistálló épült. Ez ma a Homokpusztai Lovasklub otthona. Lovaglási lehetőséget kínál a lósport szerelmesei számára. Hetente indul innen 2-3 napos lovastúra a 30 km-re lévő Boronka völgyébe.

Petesmalomból erdei úton is visszajuthatunk a községbe, vagy elsétálhatunk a Sziágyi Erdei Iskolához. Utunk "kiskapun" át egy régi legendát őrző öreg tölgy mellett visz el. Sziágypusztán egykor erdészház állt, amely ma Erdei Iskola. Tavasztól télig több száz gyermek ismerkedik itt a természet csodáival. Kirándulnak a közeli Esőbeállóhoz, meglátogatják a Vidraparkot, a Vadgazdaság Nagysalléri Kerületét, ahol vadásztörténeti kiállítás és a Szent Hubertus tiszteletére emelt kápolna, lóistálló is található. A környékbeli erdő gombákban rendkívül gazdag. Bőven terem itt a közkedvelt vargánya, a rókagomba, a galambica, az óriás őzlábgomba, s a tuskógombák megannyi válfaja.

Azt, aki a környékbeli séták után a falura is kíváncsi, újabb érdekes programok várják. 2000-ben a Millennium tiszteletére készült el a Rinya menti táj népi építészeti és néprajzi emlékeit őrző 110 éves Tájház, melynek udvar&aacuxte;n régi kemence és gémeskút áll. Szomszédságában található az 1300-as években épült, román kori alapokon nyugvó Temetőkápolna, amely a település legrégebbi építészeti emléke. Kellemes kikapcsolódás lehet a közeli nagyatádi vagy a csokonyavisontai gyógyfürdőben tett látogatás. A pihentető fürdés után pedig jöhet ismét egy kellemes túra, aktív kikapcsolódás.

Töltsön el néhány napot nálunk, ismerje meg a Rinya menti táj élményekben gazdag vidékét.LÁBOD - A SOMOGYORSZÁGI VADPARADICSOM

Az erdőkben, történelmi emlékekben és kulturális értékekben oly gazdag Somogy megye délnyugati régiójában található a Lábod Rt. mintegy 50 000 hektáros vadászterülete, mely a Balatontól délre - kb. 70 km-re a Dráva irányában, a magyar-horvát határátkelőhelyig - Barcsig terjed. A síkvidéki, részben erdősült és mezőgazdaságilag művelt területet észak-déli irányban húzódó homokhátak, számtalan patak és vízfolyás teszi jellegzetessé. A vidék álló- és pangóvizekben gazdag. A természeti adottságoknak ez a sokszínű együttese ideális élőhelyet biztosít a vadállomány számára. Az enyhe tél és az egész évben kicsi hőmérséklet-ingadozás a szubmediterrán klímahatás érvényesülését jelenti. A terület nagysága alapján az ország legnagyobb vadászterületei közé tartozik a Lábod Rt., s a vadászható fauna minősége is az országos átlag felett van. Vadászati lehetőség nyílik gímszarvasra, dámra, vaddisznóra, őzre és szalonkára. Ezen vadfajok területünk minden részén megtalálhatók. A lábodi vadgazdaság területén él Magyarország egyik legjobb minőségű szarvasállománya, melynek alapja a szakszerű élőhely- és vadföldgazdálkodás mellett, a szigorú elveken nyugvó selejtezés. Ezen elvek következetes alkalmazásáért, a múlt nagyvadgazdálkodásáért a lábodi területet 1994. évben - az országban elsőként - a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc-díjjal tüntette ki. Évente 120-150 szarvasbika kerül terítékre, melynek 65-70%-a volt érmes az elmúlt 10 évben. Ez szinte egyedülálló eredmény az egész világon. Szarvasbikára szeptembertől februárig nyílik kiváló vadászati lehetőség. A szarvasbika vadászatokon kívül novembertől februárig szarvas sutavadra szervezünk vadászatokat. Ilyenkor vaddisznó-elejtési lehetőség is kínálkozik. Lovaskocsi vagy szánkó teheti hangulatossá a téli barkácsolásokat. Elsőosztályú vadászházaink kényelmes pihenést, kikapcsolódást biztosítanak vendégeinknek. Nagysalléri, petesmalmi, ikladi vadászházainkban és rinyatamási vadászkastélyunkban 52 főt tudunk elhelyezni. Egyes vadászházainkban szauna is rendelkezésre áll. A vadászati idényen kívül (márciustól augusztusig) csoportok részére bemutatókat, szakmai tanfolyamokat szervezünk. Különböző konferenciák és egyéb rendezvények lebonyolítását is vállaljuk. Éttermeinkben a lábodi erdők kincseiből elkészített gasztronómiai különlegességek megízlelésével gazdagodhatnak vendégeink. Kirándulócsoportokat, valamint csak pihenésre és kikapcsolódásra vágyókat is szívesen vendégül látunk. Számukra ajánljuk. Hogy látogassák meg a közeli gyógyfürdőket (Csokonyavisonta, Nagyatád), s a természet egyedi szépségeit: a Somogy Természetvédelmi Szervezet vidraparkját és a babócsai ősnárciszost. Kívánság szerint lovardai foglalkozáson, tereplovagláson és egésznapon lovastúrán is részt vehet az érdeklődő. Bízunk benne, hogy a hozzánk látogatók maradandó élményekkel távoznak, akiket a jövőben már rendszeres visszatérő vendégként köszönthetünk.

A Lábod Rt. vadászterületén, a serpei területrészen 2001. szeptember 12-án Theodor Heisig német vendégvadász Petró István hivatásos vadász kíséretében, esti lesvadászaton ejtett el egy kapitális trófeájú szarvasbikát. Már az előzetes becslések sejtették, hogy rekord trófeáról van szó, de a végleges mérésnél mért 16,81 kg-os tömeg mindenkit meglepett. Ezzel Lábod tudhatja magáénak minden idők 2. legnagyobb súlyú magyar trófeáját. Az Országos Trófeabíráló Bizottság 262,83 nemzetközi pontszámra értékelte, ezzel a magyar ranglista 4. helyére, a világranglista 9. helyére került.Kikapcsolódási, pihenési lehetőségek Lábodon

Lábod vendégváró település. Kényelmes szálláshelyekkel, gasztronómiai különlegességekkel, érdekes látnivalókkal várja az ideérkezőket. Sok vendéget vonz a vadászat, a lovaglás, a vidrapark vízi élővilága, a szomszédos erdei iskola. Érdekes látnivaló a rinya menti táj népi építészeti értékeit őrző Tájház, az 1300-as években épült román kori alapokon nyugvó temetőkápolna. Túraútvonalak vezetnek a község központjából e látnivalókhoz, de valamennyi gépkocsival is megközelíthető. A település neves ünnepe a több ezer vendéget vonzó vadásznap, a községi egyesületek főzőversennyel egybekötött találkozója, az őszi szüreti felvonulás.

Szent Hubertus kápolna

A hangulatos környezetben, a nagysalléri erdők mélyén található a vadászok védőszentjéről, elnevezett kis kápolna, melynek harangja minden ősszel megkondul a somogyi vadászok nagy ünnepe, a Vadásznap alkalmából. A fából épült kis szentély a helyszíne a vadásznapok nyitó eseményének, a Hubertus misének, és egyben a központi rendezvények színhelye is. Nyaranta iskolások százai fordulnak meg itt, mivel a kápolna és környéke a keresztény diáktábornak is otthont ad. A nagysalléri erdei kápolna meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is.SZIÁGY

A község központjától 9 km-re található a Sziágyi Erdei Iskola. Az erdővel körülzárt egykori erdészház 24 gyermeknek és 2 kísérő nevelőnek biztosít jó színvonalú elhelyezést. A tavasztól őszig terjedő időszakban előzetes egyeztetés alapján áll az érdeklődő gyermekcsoportok rendelkezésére. Turistajelzés mentén gyalogosan, de személygépkocsival is megközelíthető.Petesmalom

Több mint százéves múltra tekint vissza a petesmalmi tórendszer, amely természetes élőhelyet biztosít a vidék jellegzetes állatvilágának. Miután itt találkozik a tavi és az erdei élettér, ennek köszönhetően rendkívül változatos a fajtagazdagság. A tórendszer mellett kiépített madárlesek különleges élménnyel várják az ideérkezőket. A nádas területen énekes nádi madarak élnek, gyakran látható a fekete rigó, a szürke gém, de a türelmes turista a védett réti sast és a fekete gólyát is megpillanthatja.
A Somogy Természetvédelmi Szervezet és az Alapítvány a Vidrákért összefogtak és közösen lépnek fel a magyarországi vidrák védelme érdekében, ugyanis hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya. A Petesmalomban kialakított Vidraparkban természetes élőhelyén tanulmányozható e védett vízi ragadozó. A terület egész évben látogatható.
Homokpuszta

A 20 ha területű őstölgyessel, ligetes legelőkkel, erdőkkel körülvett Homokpuszta ideális adottságokkal várja a lovassport szerelmeseit. A sportlovaglás mellett hobbilovaglás, bérlótartás és lovasoktatás is igénybe vehető.
Innen két-háromnapos lovastúrák indulnak a ligetes és összefüggő erdőkkel tagolt dél-somogyi tájon át a Borokna völgyébe.A Hosszúfalvi utcai kápolna

A templom Lábod község legrégebbi épülete. A levéltári adatok szerint Hoznyufalw település plébánia egyháza már az 1332-1337-es években fennállott. A kápolna építése az 1300-as évekre tehető. A reformáció terjedése után a török hódoltság idején a templomot a reformátusok vették használatba. 1729-ben Acsády veszprémi püspök visszavette a templomot a reformátusoktól és visszaállította a katolikus rendtartást. A terület tulajdonosai, a Hunyadiak a templomot román kori alapokra barokk stílusban átépítették. A kápolnában található festett oltárkép, a faragott rokokó stílusú kerettel 1760 körül készült. Említést érdemel a festett szószék. A későbbi birtokosok - báró Sina Simon, herceg Ypsilanti és herceg Hohenlohe - a kápolna tatarozását, állagmegóvását rendszeresen elvégezték. Az épületet temetkezésre is használták tulajdonosai és kegyurai. A szentéj alatt kapott végső nyughelyet a Hunyadi család 8 éves kislánya, valamint a kriptában helyezték el (a téglaburkolat alatt) Ypsilanti herceg fiát. A kápolna jelenleg a katolikus egyház tulajdonában és kezelésében van, liturgiai funkciókat lát el. Az épület stílusa, történelme révén idegenforgalmi látványosság, amely műemléki védettség alatt áll.
Megtekinthető a hét minden napján.


Tájház

A Hosszúfalvi út 57 szám alatt található talpasház 1889-ben épült. Építési stílusával, építésének módjával őrzi a Rinya menti táj építészeti emlékét. Az épület talpgerendákon nyugszik, oldalfalai "fecskerakás" technikával készültek. Ez a módszer jellemző Lábod község 1800-as években készült lakóházaira. A talpgerendákat és a koszorúgerendát függőleges karók kötik össze, melyre a lakók agyagból és vágott szalmából készített, kézzel formált "agyagpogácsákat" tapasztottak. A kész falat éles szerszámmal faragták egyenletesre, majd higított agyaggal azt elsimították. Az épületben kapott helyet a község helytörténeti, néprajzi gyűjteménye, amely korhűen berendezett épületbelsőben mutatja be a régi idők használati eszközeit. A gyűjtemény különleges darabjai a helyi népviselet emlékeként őrzött katolikus és református asszonykonty, valamint az egykori községi erdőbirtokosság beütő fejszéje, mellyel a kitermelt rönkökön a birtokosság tulajdonjogát jelölték. A Tájház udvarán hagyományos kemence és egy közel 60 éves gémeskút található.
A Tájház látogatható: csütörtök, péntek, szombati napokon 15.00 és 19.00 óra között. Előzetes bejelentés esetén ettől eltérő időpontban is.


Deutsch

Tourismus


Die Gemeinde Labod ist eine gastfreundliche Siedlung. Der die Geheimnisse der Natur forschende, Stille, Ruhe suchende Gast kann hier bequeme Unterkünfte, hervorragende Speisen, gastfreundliche Gastgeber finden. Labod - Dorf in der Mitte des runden Waldes Sein Name wurde durch die mit hiesigem Zentrum arbeitenden Jagdwirtschaft auch international bekannt. Das zusammenhängende Jagdgebiet von fast 50 Tausend Hektar von Labod AG ist hauptsächlich wegen seines Rotwildbestandes berühmt. Die in den umliegenden Wäldern stehenden Gasthäuser empfangen in der vom Herbst bis zum Vorsommer dauernden Jagdsaison hauptsächlich Jagdgäste, in der Sommersaison Erholung suchende Touristen. Die sich in dem Dorf befindende CE-MA Pension bietet familiäre Verpflegung und Unterkunft. Beide Untekunftmöglichkeiten verfügen über eine Leckerbissen anbietende, hervorragende Küche. Es ist kein Zufall, dass als Teil der Veranstaltungen des Komitats Somogy der Landesjagdtage jedes Jahr der Kochwettbewerb der Gerichte aus Wildbret hier veranstaltet wird. Der am letzten Samstag von August veranstaltete Jagdtag zieht mit seinen spektakulären Vorstellungen Tausende von Gästen an. Diese Landschaft ist reich an Wäldern und an von Wäldern umgebenen Wundern. Die im Zentrum der Gemeinde beginnenden Wanderwege führen zu besonderen Orten. In Petesmalom an dem an der Stelle der ehemaligen Mühle beginnenden Teichsystem befindet sich der Otterpark der Somogy Naturschutzorganisation. Ausser den in dem natürlichen Lebensraum sehbaren, geschützten Ottern bietet die Wasservogelwelt interessanten Anblick den hierher Kommenden. Von den ausgebauten Vogelwarten aus sind der in der Nähe horstende Seeadler und auch der Bewohner der nachbahrlichen Auenwälder der Schwarzstorch zu sehen. Abwechslungsreich ist die Vogelwelt, abwechslungsreich ist auch der Wald. Wenn man zu Fuss auf dem Damm der den Wasservögeln eine Zuhause gebenden Fischteiche in die Richtung des Dorfes geht, kommt man nach einer Fusswanderung von halber Stunde in Homokpuszta an. An der Stelle der ehemaligen kaiserlich-königlichen Fohlenfarm wurde ein neuer Pferdestall gebaut. Es ist heute das Heim des Reitklubs von Homokpuszta. Es bietet Reitmöglichkeit für die Liebhaber des Pferdesports. Von hier aus starten pro Woche Reittouren von 2-3 Tagen in das 30 km entfernt liegende Boronka-Tal. Von Petesmalom kann man auch auf dem Waldweg in die Gemeinde zurückgehen oder man kann zu Fuss zur Sziagyer Waldschule spazieren. Der Weg führt durch eine "Schlupforte" an einem alte Legende bewahrenden Eiche vorbei. In Sziagypuszta stand einst ein Forsthaus, das heute eine Waldschule ist. Von Frühling bis zum Winter werden mehrere Hundert Kinder mit den Wundern der Natur bakannt. Sie machen Ausflüge zu Regenschutzdach in der Nähe, besuchen den Otterpark, die Nagysallerer Sektion der Jagdwirtschaft, wo es Ausstellung über Jagdgeschichte gibt und sich auch die zu Ehren von Sankt Hubertus gebaute Kapelle, Pferdestall befinden. Der Wald in der Nähe ist an Pilzen ausserordentlich reich. Hier wachsen reichlich der beliebte Herrenpilz, Eierpilz, Täubling, der riesige Schirmpilz und viele Abarten der Strunkpilze. Wer nach den Spaziergängen in der Gegend auch auf das Dorf gespannt ist, den erwarten weitere interessante Programme. Im Jahre 2000 wurde zu ehren des Millienniums das 110 Jahre alte, das Andenken der Volksarchitektur und der Volkskunde der Landschaft entlang von Rinya bewahrende Landschaftshaus angefertigt, auf dessen Hof ein alter Ofen und Ziehbrunnen stehen. In seiner Nachbarschaft befindet sich die in der Zeit um 1300 gebaute, auf den aus der romanischen Zeit stammenden Gründen ruhende Friedhofskapelle, die das älteste Baudenkmal der Siedlung ist. Ein Besuch in den naheliegenden Heilbädern von Nagyatad oder von Csokonyavisonta kann eine angenehme Ausschaltung sein. Nach dem erfrischenden Bad kann wieder eine angenehme Tour, aktive Ausschaltung kommen. Verbringen Sie einige Tage bei uns, lernen Sie die an Erlebnissen reiche Landschaft entlang von Rinya kennen.

LABOD - das Paradies des Wildes von Somogy


In der südwestlichen Region des an Wäldern, historischen Denkmälern und kulturellen Werten so reichen Komitats Somogy befindet sich das Jagdgebiet von etwa 50 000 Hektar der Labod AG, das südlich von Balaton - etwa 70 km in Richtung der Drau, bis zum ungarisch-kroatischen Grenzübergang - bis zu Barcs reicht. Das flache, teils bewaldete und landwirtschaftlich bestellte Gebiet wird von den sich in nord-südliche Richtung ziehenden Sandhügeln, unzähligen Bächern und Wasserläufen charakteristisch gemacht. Die Gegend ist an Stillwasser und stagnantem Wasser reich. Diese vielfältige Gesamtheit der Naturgegebenheiten bieten für den Wildstand einen idealen Lebensraum. Der milde Winter und die im ganzen Jahr niedrige Temperaturschwankung bedeuten die Durchsetzung der submediterranischen Klimawirkung. Die Labod AG gehört aufgrund der Grösse des Gebietes zu den grössten Jagdgebieten des Landes und die Qualität der jagdbaren Fauna steht auch über dem Landesdurchschnitt. Es gibt Möglichkeit zur Jagd von Rotwild, Damwild, Schwarzwild, Reh und Schnepfe. Diese Wildarten sind auf jedem Teil unseres Gebietes zu finden. Auf dem Gebiet der Jagdwirtschaft von Labod lebt einer der besten Hirschbeständen von Ungarn, dessen Grundlage neben fachlicher Lebensraum-und Wildgebiet-Bewirtschaftung, die auf strengen Prinzipien beruhende Aussortierung ist. Für die konsequente Anwendung dieser Prinzipien, für die Grosswildwirtschaftung der Vergangenheit wurde das Gebiet von Labod - zuerst im Land - von dem Internationalen Jagdrat zur Erhaltung des Wildes (C.I.C.) im Jahre 1994 mit Edmond Blanc-Preis ausgezeichnet. Jährlich beträgt die Strecke 120-150 Rothirsche, deren 65-70% in den vergangenen 10 Jahren Medaille bekamen. Das ist ein fast einmaliges Ergebnis auf der ganzen Welt. Es gibt vom September bis zum Februar ausgezeichnete Möglichkeit, auf Rothirsch zu jagen. Ausser den Rothirschjagden organisieren wir von November bis Februar Jagden auf Kahlwild. Da gibt es die Möglichkeit auch für Schwarzwilderlegung. Pferdewagen oder Schlitten können die Wintertouren stimmungsvoll machen. Unsere erstklassigen Jagdhäuser bieten den Gästen bequeme Erholung, Ausschaltung. Wir können in unseren Jagdhäusern von Nagysaller, Petesmalom, Ikland und in unserem Jagdschloss von Rinyatamasi 52 Personen unterbringen. In einigen Jagdhäusern steht auch eine Sauna zur Verfügung. Ausser der Jagdsaison (von März bis August) organisieren wir für Gruppen Präsentationen, Fachkurse. Wir übernehmen auch die Abwicklung von verschiedenen Konferenezen und anderen Veranstaltungen. In unseren Restauranten können unsere Gäste durch Kosten der aus den Schätzen der Laboder Wälder zubereiteten gastronomischen Spezialitäten reicher werden. Wir bewirten gern auch Ausflugsgruppen, sowie nur Ruhe und Ausschaltung suchende Gäste. Ihnen empfehelen wir, die naheliegenden Heilbäder (Csokonyavisonta, Nagyatad) und die einmaligen Schönheiten der Natur: den Otterpark der Somogy Naturschutzorganisation und das Gebiet der Ur-Narzisse von Babocsa aufzusuchen. Die Interessierten können nach Wunsch auch an Reitschulunterricht, an Geländereiten und an ganztäglichen Reittour teilnehmen. Wir vertrauen darauf, dass unsere Besucher mit bleibenden Erlebnissen wegfahren, die wir in der Zukunft schon als regelmässig zurückkehrende Gäste grüssen können.
Auf dem Jagdgebiet der Labod AG, auf dem Gebiet von Serpe erlegte ein deutscher Jagdgast Theodor Heisig am 12. September 2001 in der Begleitung von Petro Istvan Berufsjäger, während einer abendlichen Anstandjagd einen Rothirsch mit einer kapitalen Trophäe. Schon die vorherigen Schätzungen liessen ahnen, dass es um eine Rekordtrophäe geht, aber das bei der endgültigen Wägung gewogene Gewicht von 16,81 kg überraschte jeden. Damit kann Labod die ungarische Trophäe mit dem zweit grössten Gewicht aller Zeiten für sich haben. Der Landesauschuss für Trophäebeurteilung bewertete es mit internationaler Punktzahl von 262,83, damit nahm es den 4. Platz der ungarischen Rangliste, den 9. Platz der Weltrangliste ein. (erstes Bild)


Sziágy

9 km von dem Zentrum der Gemeinde entfernt befindet sich die Waldschule von Sziagy. Das von Wäldern umgebene ehemalige Forsthaus sichert für 24 Kinder und 2 Begleitserzieher Unterkunft von gutem Niveau. In der Zeitperiode von Frühling bis zum Herbst steht es aufgrund vorheriger Abstimmunmg den interessierten Kindergruppen zur Verfügung. Es kann entlang der Markierung zu Fuss, mit Fahrrad aber auch mit Personenkraftwagen erreicht werden.
Petesmalom
Das Teichsystem von Petesmalom, das eine natürlicher Lebensraum für die charakteristische Tierwelt der Gegend sichert, verfügt über eine Vergangenheit von mehr als Hundert Jahren. Da sich die Lebensräume von Teich und Wald hier treffen, ist dem die ausserordentlich abwechslungsreiche Vielfältigkeit der Rassen zu verdanken. Die neben dem Teichsystem gebauten Vogelwarten erwarten mit einem besonderen Erlebnis die Besucher. Auf dem Gebiet des Rohrgebüsches leben Rohr-Singvögel, man kann oft Schwarzamsel, Fischreiher sehen, aber der gedulgige Tourist kann auch den geschützten Seeadler und den Schwarzstorch erblicken. Die Somogy Naturschutzorganisation und die Stiftung für die Otter hielten zusammen und treten gemeinsam für den Schutz der Otter von Ungarn auf, in unserer Heimat lebt nämlich der grösste Otterbestand von Europa. In dem in Petesmalom angelegten Otterpark kann dieser geschützte Wasser-Raubtier in seiner natürlichen Umgebung studiert werden.
Das Gebiet kann das ganze Jahr über besichtigt werden.
Lieber Besucher! Bitte, unterstützen Sie den Otterpark damit, dass Sie Eintrittskarte zu vollem Preis kaufen!

Homokpuszta

Das von Ureichenwald, Auenweiden, Wäldern umgebene Homokpuszta mit einer Fläche von 20 ha erwartet mit idealer Beschaffenheit die Liebhaber des Pferdesports. Neben dem Sportreiten können Hobbyreiten, Mietpferdehaltung und Reitunterricht in Anspruch genommen werden. Von hier aus starten 2-3 Tage lange Reittouren durch die mit Auen, zusammenhängenden Wäldern geteilte Landschaft von Süd-Somogy in das Boronka-Tal.

Die Kapelle der Hosszúfalvi

Strasse Die Kirche ist das älteste Gebäude der Gemeinde Labod. Laut den Daten des Archivs bestand die Pfarrkirche der Siedlung Hoznyufalw schon in 1332-1337. Der Bau der Kapelle kann in den Jahren um 1300 gewesen sein. Nach der Verbreitung der Reformation, während der Zeit der Türkenherrschaft nahmen die Reformierten die Kirche in Gebrauch. 1729 nahm der Bischof von Veszprem Acsady die Kirche von den Reformierten zurück und stellte die katholische Ordnung zurück. Der Besitzer des Gebietes, die Familie Hunyadi baute die Kirche auf Gründe aus romanischer Zeit in Barockstil um. Das sich in der Kapelle befindende gemalte Altarbild mit dem geschnitzten Rahmen in Rokokostil wurde 1760 geschaffen. Erwähnenswert ist die gemalte Rednerbühne. Die späteren Besitzer - Baron Sina Simon, Herzog Ypsilanti und Herzog Hohenlohe - führten die Renovierung, die Erhaltungsarbeiten regelmässig durch. Die Besitzer und Kirchenherren benutzten das Gebäude auch zur Bestattung. Unter dem Chor fand die 8jährige Tochter der Familie Hunyadi die letzte Ruhestätte, sowie wurde der Sohn von Herzog Ypsilanti in der Gruft (unter dem Backsteinfussboden) bestattet. Die Kapelle ist zur Zeit im Besitz und unter Verwaltung der katholischer Kirche, es übt liturgische Funktionen aus. Das Gebäude ist wegen seines Stils, seiner Geschichte eine Sehenswürdigkeit, die unter Denkmalschutz steht.
Es kann an jedem Tag der Woche besichtigt werden.

Landschaftshaus

Das sich in der Hosszufalvi Strasse, Nummer 57 befindende Sockelhaus wurde 1889 gebaut. Es bewahrt mit seinem Baustil, seiner Bauweise das architektonische Andenken der Landschaft entlang von Rinya. Das Gebäude ruht auf Sohlenbalken, seine Seitenmauer wurden mit der Technik "Wellerwerk" gemacht. Diese Methode ist charakteristisch für die in den Jahren von 1800 gebauten Wohnhäuser der Gemeinde Labod. Die Sohlenbalken und die Mauerbank werden mit senkgerechten Pfahlen verbunden, auf das die Bewohner aus Lehm und geschnittenem Stroh gemachte, mit Hand formte "Tonkuchen" lehmten. Die fertiggestellte Wand wurde mit scharfem Werkzeug gleichförmig geschnitten, dann wurde sie mit verdünntem Lehm ausgestrichen. Im Gebäude sind die ortsgeschichtliche, völkerkundliche Sammlung der Gemeinde untergebracht, die in zeitgetreu eingerichteten Innenraum die Gebrauchsgegenstände der alten Zeiten vorstellt. Die besonderen Stücke der Sammlung sind die als Andenken an die hiesige Volkstracht aufbewahrten, katholischen und reformierten Frauenhaarknoten, sowie die Malaxt der ehemaligen Holzmark, mit der das Eigentumsrecht des Waldbesitzers auf den ausgeforsteten Holzbalken markiert wurde. Auf dem Hof des Landschaftshauses befinden sich ein traditioneller Ofen und ein beinahe 60 Jahre alter Ziehbrunnen.
Das Landschaftshaus kann besichtigt werden: am Donnerstag, Freitag, Samstag zwischen 15.00 und 19.00 Uhr Bei vorheriger Anmeldung auch in davon abweichendem Zeitpunkt.


Eseménynaptár

 Augusztus vége Egyesületi nap - Lábod

 Augusztus vége Megyei Vadásznap - Lábod

 Szeptember 2. vasárnapja Búcsú - Lábod

 Október eleje Lábodi Szüret - Lábod

 2002. október 5. Lábodi szüret - Lábod
11.00 órától Szüreti felvonulás, 15.30 óra A Balaton Táncegyüttes műsora a Művelődési Házban 20.00 óra Szüreti bál


Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Gazdasági lehetőségek
  A községben beruházási lehetőségeket a 68-as főútvonal Nyugati oldalán fekvő 3 ha területnagyságú Iparterület kínál, mely út, vízellátó, villany és földgázhálózattal ellátott. A községben letelepedő új vállalkozásokat az önkormányzat 10 fő foglalkoztatottság felett 50 %-os, 13 fő foglalkoztatottság felett teljes iparűzési adó mentességgel segít, mely 3 éves időszakra szól. A település lélekszáma 2242 fő, melyből 240 fő a munkaképes korú lakosság 19 %-a munkanélküli. Az Iparterületen történő letelepedést 20 fő fölötti foglalkoztatás esetén az önkormányzat egyedi döntés alapján ingyenes telekjuttatással is segíti.

Alapítványok, civil szervezetek

  Református Parókia
  7551 Lábod, Kossuth u. 116.
  82/385-154
  Elnök: Hella Ferenc lelkész  Lábod Községért Alapítvány
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.
  82/548-013
  Elnök: Fehér Györgyné  Lábod községi Tehetséggondozó Alapítvány
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.

  Elnök: Kovács Sándor  Lábodi MEDOSZ. Sportegyesület
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.
  82/548-013
  Elnök: Pető Lajos  Lábod Községi Teniszklub
  7551 Lábod, Bercsényi u. 43.
  82/711-189
  Elnök: Fülöp József  Lábod Községi Kondiklub
  7551 Lábod, Kossuth u. 87.
  82/385-117
  Elnök: Szabó György  Hölgykoszorú Klub
  7551 Lábod, Kossuth u. 87.
  82/385-117
  Elnök: Léber Gyuláné  Községi Legényegylet
  7551 Lábod, Kossuth u. 87.
  82/385-114
  Elnök: Dr. Galamb Gábor  Vöröskereszt Községi Szervezete
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.
  82/548-013
  Elnök: Dr. Berecz Tamás  Kincses Gyermekekért Alapítvány
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.
  82/548-013
  Elnök: Tímár József  Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  7551 Lábod, Kossuth u. 57.
  82/548-013
  Elnök: Kovács Sándor

  A községi tűzoltóegyesület 1886 óta működik.


  LÁBOD Vad- és Erdőgazdálkodási Részvénytársaság
  7551 Lábod-Nagysallér ,
  82/548-031 82/548-030
  Fax: 82/385-140

  A Lábod körüli erdőségekben, közel 50.000 hektáros területen folytat vadgazdálkodást a Lábod Vad- és Erdőgazdálkodási Részvénytársaság, mely az ország legnagyobb vadászterületei közé tartozik, a vadászható fauna minősége is az országos átlag felett van. A természeti adottságainak sokszínűsége ideális élőhelyet biztosít a vadállomány számára. Vadászati lehetőség nyílik gímszarvasra, dámra, vaddisznóra, őzre és szalonkára. Az évente terítékre kerülő gímbikák 65-70%-a érmes. Ez szinte egyedülálló eredmény az egész világon. Nagysalléri, petesmalmi, ikladi vadászházaink és rinyatamási vadászkastélyunk kényelmes pihenést, kikapcsolódást biztosítanak a vadászó és nem vadászó vendégeinknek egyaránt. Kiránduló csoportokat, valamint csak pihenésre és kikapcsolódásra vágyókat is szívesen vendégül látunk.


  Római Katolikus Plébánia
  7551 Lábod, Iskola u. 1.
  82/448-301
  Elnök: Csorba Tamás plébános


Információk

Polgármesteri hivatal:7551 Lábod, Kossuth u. 57.
Polgármester:Lassú István
Telefon:82/548-013
Alpolgármester:Kiss Gyula
Jegyzõ:Fehér Györgyné
Képviselõtestület:Kiss Gyula, Dr. Tóth László, Papp József, Luptyák János, Dobos Ferenc, Léáber Gyuláné, Bíróné Király Andrea, Szőke Attiláné, Fülöp Istvánné, Bogdán János
Intézmények

  Háziorvos
  7551 Lábod,
  82/385-135
  Vezetõ: Dr. Tóth László

  Háziorvos
  7551 Lábod,
  82/385-132
  Vezetõ: Dr. Berecz Tamás

  Fogorvos
  7551 Lábod,
  82/548-000
  Vezetõ: Dr. Geck László

  Idősek Otthona
  7551 Lábod, Kossuth u. 43.
  82/385-148

  Posta
  7551 Lábod, Kossuth u. 70.
  82/385-131

  Rendőrség
  7551 Lábod, Kossuth u. 70.
  82/385-113

  Takarék Szövetkezet
  7551 Lábod, Kossuth u. 95.
  82/548-050

  Művelődési Ház
  7551 Lábod, Kossuth u. 87.
  82/385-117

  A 60-as években épült művelődési ház otthont ad a községi rendezvényeknek, kluboknak és egyesületeknek, s falai között található a falu négyezer kötetes könyvtára, a kábel tv. helyi stúdiója is.


  Általános Iskola
  7551 Lábod, Iskola u. 4.
  82/385-116

  A település református népiskolájáról a XIX. századtól van feljegyzés, a római katolikusról pedig a XX. század első éveiből. A II. világháborút követő esztendőkben az egykori Széchenyi kastély adott otthont az iskolának. 1974-ben elkészült egy újabb, korszerű intézmény, amely mintegy háromszáz diáknak biztosítja az alapfokú oktatást.


  Óvoda
  7551 Lábod, Kossuth u. 7.
  82/385-146

  Az óvodában száz gyermek nappali foglalkoztatásáról gondoskodnak.


  Állatorvos
  7551 Lábod, Bercsényi u. 60.
  30/984-46-98
  Vezetõ: Dr.Gibizer Péter