Baranya megye
magyarhertelend@tourinform.hu
www.magyarhertelend.hu

Lélekszám: 680 fõ | Lakóházak száma: 150

Nálunk a vendég játssza a főszerepet!

Bemutatkozunk
-A falu elhelyezkedése
-A falu történelmi áttekintése
-Népművészet
-Népviselet
-A falu jelene
-In English
-Auf Deutsch
-Fürdési, turisztikai, pihenési és kikapcsolódási lehetőségek Magyarhertelenden
-Akikre büszkék vagyunk

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

InformációkA falu elhelyezkedése

A Mecsek északi lankáin fekvő Magyarhertelend ma a megye egyik leglátogatottabb fürdőhelye. Pécstől 20 km-re található. A megyeközponttól Orfűn át, valamint a 66-os úton Mánfa-Magyarszéken keresztül is megközelíthető. Sásd-Komló viszonylatban busszal és vonaton is elérhető. A Bodolyabérrel szomszédos, Barátúrt is magába olvasztó település önálló közigazgatású, az említett település is a körjegyzőséghez tartozik, önálló védőnői és körzeti orvosi körzet.


A falu történelmi áttekintése

Magyarhertelend és Barátúr (amely ma Magyarhertelend része) a Baranya-csatorna térségében terül el, ahol a Mecsek nyúlványai végződnek, s találkoznak a Zselic és a Völgység dombjaival.

A falvak határában húzódott valahol az a római út is, amely a lapisi vadászházon keresztül a Mecseken át észak felé haladt Sásdot érintve Arrabona (Győr) irányába. Ezt látszik alátámasztani az a római rézpénz is, melyet 1962-ben talált egy magyarhertelendi lakos a szőlőjében.

A legkorábbi utalás Hertelend létezésére egy 1276. évi káptalani oklevélben található, majd 1332-ből ismerjük a község előfordulását Horcholond alakban. A mai Magyarhertelend alapításának évét a Historie Domus adatai szerint 1738-ra tehetjük. A ma hozzátartozó Barátúr már a középkorban lakott hely volt, a feltételezések szerint egykor szerzetesek lakták, mint arra neve is utal. 1745-től német telepesek érkeztek ide, a magyarok elhagyták a helységet. A 18. század második felében csak németek lakták. 1949-ig érkeztek ismét magyarok a felvidékről. A hetvenes években Barátúrt Magyarhertelendhez csatolták.


Népművészet

Magyarhertelendre az agyagkorsó készítése volt jellemző még a XIX. század második felében is. A korabeli pecséteken is az agyagkorsó rajza látható. A régi kemencék helyei még láthatók néhány ház kertjében, udvarában.

1840 körül egy Thomaer Ignác nevű plébános így ír erről: „egy különös művészet virágzik itt, melyben a lakosnők a hajdani hetruskokkal vetélkednek és ez a korsókészítés. A fiatalabb vászoncseléd – asszonyok, leányok korong segedelmével kisebb-nagyobb cserépkorsókat készítenek, melyek közt az ivóvíz vitelére használt keskenyebbek „bugyogókorsó” név alatt nagy földön ismeretesek…….A korsó készítése éppen csak a hertelendi fehér népeknek kizárólag szabadalma. Az a leány, ki azt Hertelenden gyakorolja, akárhová, ha szinte Bodollára vitetik is, korsókészítésről többé nem gondoskodik, ellenben hozassék bárhonnan leány férjül Hertelendre korsós házba, a korsógyártást meg kell okvetlen tanulnia.”

Sajnos ma már ez a hagyomány nem él Magyarhertelenden.


Népviselet

A II. világháborút megelőző időben még megvoltak a népviselet nyomai Magyarhertelenden.

A női ruházat kétrészes volt, szoknyából és ingből, illetve blúzból állt. A lányok és a fiatalabb menyecskék általában fehér, puffos ujjú blúzban jártak, mire háromszögű, tarka kasmírkendőt vettek fel. Esetenként hímzett mellényt is hordtak. A térden aluli szoknya bécsi piros volt, alsó szélén bordűrrel, melyről a koszorús szoknya nevet kapta. Lábukra maguk által kötött bütykös („csöcsös”) harisnyát húztak.

A férfiak fehér vászoningben jártak, melyen piros-kék-sárga-zöld hímzés volt. Feszes, fekete csizmanadrágot hordtak fekete csizmával. Vásárok, piacok, bevásárlások alkalmával kékfestő vászonkötényt kötöttek maguk elé.

A régi falusi „műkedvelő előadások” megszűntével az ott használt népviseleti ruhadarabok is eltűntek.


A falu jelene

A kis település az átgondolt fejlesztések eredményeképpen gyorsan fejlődik, és rendezkedik be az ide érkezők fogadására, színvonalas kiszolgálására. Egyre több az igényesen berendezett magánszállás, de a vendégek igényeik szerint helyezkedhetnek el panzióban, kempingben is.

Magyarhertelendet elsősorban a sok száz méteres mélységből feltörő termálvíz, és az erre épült árnyékos, szép strand tette kedvelt fürdőhellyé.

A tágas, arborétumszerű, több mint 2 hektáros parkban májustól szeptemberig fürdőmedencék, étterem, borozó, söröző, büfésor, ajándékpavilon várja a vendégeket.
Külön említést érdemel a község üdülőövezete. A falu barátságos, kedves hangulatát csak fokozza a szinte minden utcáját ékesítő virágözön.

A falu intézményekben sem szűkölködik. A közelmúltban épült modern alsó tagozatos iskolája, három csoportra osztott napközi otthonos óvodája, kultúrháza, valamint a mai igényeket kielégítő teleháza van, valamint átadás előtt áll az új közösségi centrum.


Fürdési, turisztikai, pihenési és kikapcsolódási lehetőségek Magyarhertelenden

1958 tavaszán urán és szén után kutatva 38 fokos termálvíz tört a felszínre 350 m mélyről, amely elsősorban reumatikus, izületi, keringési, idegrendszeri betegségek gyógyítására, a fájdalmak enyhítésére szolgál. Az 1979-ben megnyitott kútból 1060 m-ről 62 Co-os gyógyvíz került a felszínre, mely káliumot, magnéziumot, mangánt, jódot, parafint és szénsavat tartalmaz.

Ma a gyógyulni vágyókat 1 medence várja 30 fokos gyógyvízzel. Jelenleg is fejlesztő munkálatok folynak, hideg vizes medence épül.
Az idegenforgalmat tágas kemping, 12 szobás panzió, étterem és a strand körül közel 200 magánüdülő várja, köztük 16 minősített falusi szálláshely is. 2002. május 11-én megnyílt a Mecsek-Hegyhát Tourinform Iroda Magyarhertelenden, mely az idelátogató vendégek tájékoztatását, a szállásadók munkájának koordinálását végzi.

A természetkedvelők számos turistautat találnak, sőt a szőlősgazdák pincéi is felkereshetők a bodolyabéri szőlőhegyen. A falu szépen rendben tartott műemlékjellegű épületei (pl. a templom, a plébánia épülete, a Plávics- és a Ropoli-ház), valamint a fürdő területén lévő évszázados kocsányos tölgy – természetvédelmi érték – egyaránt gazdagítják a látnivalókat. A falu virágos, rendben tartott közterületei, a több rendezett park, a vízköpő az iható forrásvízzel, a nyári programoknak helyt adó szabadtéri színpad, a millenium emlékére felállított kopjafa, a megújult játszótér a helybéli lakosság és az idegenforgalom számára is kellemes környezetet alkotnak.


Akikre büszkék vagyunk

Galambosi László, költő


In English

Magyarhertelend is near to Pécs (20 km) and it has very favourable geographic and natural conditions. It is easily accessible from different directions: from Orfű or on the road Nr.66 from Oroszló and from Magyarszék.
As a result of well-weighed long-range plans this little settlement is developing well to welcome and serve the visitors.
The settlement has more and more private accommodations, pensions and camping sites of high level.
The village is a popular bathing resort, because of its natural hot water breaking out from 1060 meters and of its beautiful lido.
Different swimming pools are waiting from May to September for visitors in an arboretumlike park of 2 hectares. The temperature of the curative hot water is 36oC.
The resort area of the village is wort mentioning. The flowery streets heighten the cordial atmosphere of the village.
Magyarhertelend is a place, where the visitors play the leading role.Auf Deutsch

Der von Pécs 20 km entfernte Ort verfügt über besonders gute geographische und natürliche Gegebenheiten. Er ist aus vielen Richtungen erreichbar: aus Richtung Oroszló über die Strasse 66 bzw., aus Richtung Magyarszék oder über Orfű.
Die kleine Ortschaft entwickelte sich schnell durch eine gut organisierte und durchdachte Modernisierung und richtet sich für den Empfang und die niveauvolle Bedienung der ankommenden Gäste ein.
Es gibt immer mehr Privatuntenkünfte mit anspruchsvoller Einrichtung. Die Gäste können sich jedoch nach Bedarf auch dafür entscheiden in einer der Pensionen oder auf dem Campingplatz zu übernachten.
Magyarhertelend wurde in erster Linie durch sein Thermalwasser, welches aus einer Tiefe von mehreren hundert Metern aufbricht und sein Strandbad zu einem sehr beliebten Badeort.
Im weitläufigen und grosszügig, einem Arboretum ähnlich angelegtem Park erwarten von Mai bis September Badebecken, ein Restaurat, Weinstube, Bierstube sowie eine Reihe von Büfes und Pavillons, wo Geschenkartikel angeboten werden die Besucher. Das 36oC warme Wasser des Thermalbeckens hat eine enorme Heilkraft.
Eine der Sehenswürdegkeiten ist das Erholungsgebiet des Ortes. Die gute Atmosphäre des Ortes wird noch um einiges gesteigert, durch das Blumenmeer, welches die Strassen schmückt. Magyarhertelend ist ein Ort, wo der Gast die Hauptrolle spielt.

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Gazdasági és befektetési lehetőségek, letelepedési előnyök Magyarhertelenden
  Beruházási területek: szabad beépítésre és közművesítésre alkalmas területek magánkézben vannak, rendezési terv készül.

  Ingatlan piac: a településen – üdülőfalu lévén – magas a külföldi érdeklődés, főleg német, holland, belga. Nemcsak az üdülők, de a lakóházak iránt is nagy a kereslet.

  Munkaerő kapacitás: a településen magas az aránylag fiatal rokkant nyugdíjasok száma, akik jó képzettséggel és viszonylag jó munkaintenzitással rendelkeznek. Munkanélküliség az országos átlagnak megfelelő. A komlói szénbányák bezárásával sok szakképzett munkás vált munkanélkülivé.

  Letelepedési előnyök: A település földrajzi elhelyezkedése, a megyeszékelyhez való közelsége, a növekvő turisztikai érdeklődés, a szép, tiszta, rendezett környezet mind-mind vonzóvá teszik Magyarhertelendet.

Alapítványok, civil szervezetek

  Magyarhertelend Sport Egyesület
  7394 Magyarhertelend, Kossuth u. 46.
  72/521-000
  Elnök: ifj. Kovács Gyula

  Az egyesület a település lakóinak sportolási lehetőségét hivatott elősegíteni. Megalakították a labdarúgó csapatot, mely a megyei bajnokságban való szereplést tűzte ki célul.


  Magyarhertelendért Egyesület
  7394 Magyarhertelend, Kossuth u. 46.
  72/521-001
  Fax: 72/521-001
  magyarhertelend@freemail.hu

  Az egyesület tevékenységi körébe tartozik a faluszépítő munka segítése, a rendezvények lebonyolításában való részvétel. Külön tagozatként működik az egyesületen belül a falusi szállásadók csoportja.
  Tagozatvezető: Tóth Flóriánné Telefon: 72/521-002,

  Adószám: 1831521393
  Bankszámlaszám: 71800051-11000413
Információk

Polgármesteri hivatal:7394 Magyarhertelend, Kossuth L. u. 46.
Polgármester:Kovács Gyula
Telefon:72/390-758
Fax:72/390-758
Fogadónapok:Hétfő 8.00-12.00, szerda 8.00-16.00, csütörtök 13.00-16.00
Jegyzõ:dr. Kósa Péter
Képviselõtestület:dr Oberling János, Szeledi Katalin, Figura Ede, Kántor László, Kispál László, Gráber Zoltán
Intézmények

  Teleház
  7394 Magyarhertelend, Kossuth u. 46.
  72/521-001
  Fax: 72/521-001
  magyarhertelend@tourinform.hu
  Mecsek-Hegyhát Tourinform Iroda
  7394 Magyarhertelend, Kossuth u. 46.
  72/521-002
  Fax: 72/521-001
  magyarhertelend@tourinform.hu
  Vezetõ: Jakabné Kántor Judit

  Napkoziotthonos Óvoda
  7394 Magyarhertelend, Petőfi u. 26.
  72/390-759
  Vezetõ: Fazekas Marianna

  Körzeti orvosi rendelő
  7394 Magyarhertelend, Petőfi u. 26.
  72/390-795
  Vezetõ: dr. Oberling János, orvos

  Rendőrség
  7394 Magyarhertelend,
  06/30/939-6652
  Vezetõ: Rajnai Imre, Körzeti megbízott

  Római Katolikus Plébánia
  7394 Magyarhertelend, Petőfi u. 25.
  72/390-767
  Vezetõ: Pál József, pap

  Istentisztelet: minden vasárnap 11.30 órakor

  Posta
  7394 Magyarhertelend, Petőfi u. 20.
  72/390-768
  Vezetõ: Vojnicsné Sánta Mónika