Somogy megye

www.falvak.hu/mosdos

Lélekszám: 1089 fõ | Lakóházak száma: 320

Bemutatkozunk
-A falu története
-A mosdósi Tüdő és Szívkórház, szanatórium
-A falu rövid bemutatása
-A Vígadó hegy
-Pallavicini kastély ma tüdő és szívkórház

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Vállalkozók
 -Szállásadók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

InformációkA falu története

Mosdós község Kaposvártól 18 km-re keletre, a 61-es közlekedési főút mellett, Dombóvártól 15 km-re fekvő település.

A község határában talált leletek, ill. feltárt temetkezési helyek arra utalnak, hogy itt kelták laktak az idősszámítás előtti évezred közepén és messze földön híres telepet építettek ki. A Szalacskai őstelep mint fejedelmi székhely dunántúli gócpont volt, pénzverővel, bronzöntödével és kovácsműhellyel. A falu történetét okleveles adatok alapján 1535-től ismerjük. Iskoláját 1730-ban alapították. A múlt század végén a község legnagyobb földbirtokosa, őrgróf Pallavicini Ede épített egy skót lovagvárakat utánzó kastély, amelyben ma a kórház működik. A 37 hektáron elterülő Kórház területe magában foglalja a kastélyegyüttest, amelyet szép, rendezett parkfog közre. A parkban több szobor is található, neves szobrászok munkái.

1898-ban Paulai Szent Vincéről nevezett kisdedóvót és leányiskolát és leányiskolát alapítottak a községben, amelyben ma óvoda üzemel.
Az 1834-ben épült temploma a község legrégibb épülete.
A község 1990-től önálló önkormányzat működik.


A mosdósi Tüdő és Szívkórház, szanatórium

A SOMOGY MEGYEI TÜDÕ - ÉS SZÍVKORHÁZ 1949. november 16-án kezdte meg mai rendeltetésének megfelelõ mûködését a kastély, egyelõre 100 ágyas gyermek-, tbc-szanatóriumként. 1969-ben ugyancsak 100 ágyas, felnõtt részleggel bõvült a ritka fafajtákkal beültetett parkban álló intézet. 1984-ben újabb pavilon építése fejezõdött be, amely 150 beteg elhelyezésére volt alkalmas. Az intézmény fejlesztésében kiemelkedõ szerepe volt dr. Andrasofszky Barna igazgatónak.A következõ években tovább bõvült az egyre nagyobb szakmai tekintélynek örvendõ intézmény, amely 1997 január elsejétõl 283 ággyal folytatja mûködését gyermek és felnõtt pulmonológiai osztályokkal, általános belgyógyászattal és kardiológiai részleggel. A járóbetegeket szakambulancián látják el. Az intézmény munkáját röntgenosztály, cytológia, kórbonctan és különbözõ laboratóriumok - köztük allergológai, mikrobiológiai - valamint uszoda, szauna és tornaterem segítik. 1993 óta lehetõség van arra, hogy szükség esetén a szülõk gyermekeik mellett maradjanak.

A kórházhoz - az országban egyedülállóan - általános iskola is tartozik, ahol a tanulmányi követelményeket a gyermekek betegségének súlyosságához igazítják. Az intézet az elmúlt évtizedekben számos országos és nemzetközi tudományos tanácskozást szervezett a gyógyító munkáját érintõ témákban.

2002. július 1-től a Magyarországi Református Egyház kezelésébe került.


A falu rövid bemutatása

Mosdós Kaposvártól keletre 18 km-re helyezkedik el.
Mosdós 330 lakóépülete kilenc utcában települt. Az egyikben - a Templom utcaiban - lévő évszázados hársfasor nevében Erzsébet királyné emlékét őrzi. A gondozott porták, a korszerű, komfortos házak sora, a rendben tartott közintézmények, a közszolgáltatások szintje jómódot tükröz. A község óvodát és alsó tagozatos általános iskolát tart fenn, a felsős tanulók Nagyberkibe járnak. A kultúrális igényeket a faluház igyekszik kielégíteni, benne - a jegyzőség és az orvosi rendelő mellett - klubhelyiséggel, könyvtárral.
Az önkormányzat - Nagyberkivel közösen - kábeltévét működtet. A község valamennyi útja szilárd burkolatú, 1993-ban kerékpárutat is építettek Nagyberkiig. Az egészségügyi szolgálatot a helyi háziorvos látja el. Az önkormányzat a rászorult, idős emberek számára napközi otthont tart fenn. A közeljövő legfontosabb fejlesztési feladata a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Az1960-as évektől egyre többen - főként szakmunkások és középfokú végzettséggel rendelkezők - találtak munkahelyet más ágazatokban, elsősorban Kaposváron. Fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban a kórház, melynek kiszolgáló személyzete jórészt helybeliekből és környékbeliekből tevődik össze.

Sportolási lehetőségek
A községben füves kispályák, kosárlabda – és strandröplabda pálya várja a sportolni vágyókat. A Kórház területén 25 m-es uszoda, szauna található, továbbá füves kispálya és salakos teniszpálya áll az érdeklődők számára.


A Vígadó hegy

A községtől délre 2 km-es távolságba helyezkedik el a kiváló a kiváló mikroklímájának köszönhetően a harmónikus, zamatos borokat termő Vigadó hegy. A szép, rendezett pincékben kiváló borok érlelődnek, melyek a túrázni, kirándulni vágyók részére rendelkezésre állnak. A főbb termelt fajták: olaszrizling, királyleányka, zöldvertelini, kékfrankos, zweigelt és a merlot. Minden év tavaszán hozzáértő, vizsgázott borszakértők minősítik a borokat. Májusban itt rendezik nagy kulturális program keretében a hegyi búcsút az 1779-ben épült Szent János kápolnánál. A Vigadó hegy látványosságai a Székely kapu, kopjafák, továbbá a szépen rendbe hozott 3 forrás. Aki szereti a jó borokat, a friss tiszta levegőt és meg akarja ismerni az itteni hegyi gazdák vendégszeretetét, az látogasson ki a Vigadó hegyre, melyet végig beton úton közelíthet meg.


Pallavicini kastély ma tüdő és szívkórház


A falu nevezetessége, a Pallavicini-kastélyegyüttes, fõ épületét 1892-ben fejezték be.
Építése Pallavicini Ede õrgróf nevéhez fűzõdik. Pallavicini Ede nagyobb birtoka Szeged környékén volt, mosdósi uradalmára csak vadászni járt. Asztmás betegségben szenvedett. Mivel úgy érezte, hogy e környék klímája könnyít a baján, építetett egy skót lovagvárakat utánzó kastélyt, mely aztán 1932-ben bekövetkezett haláláig, otthonául szolgált.
A nagy értékû ingatlan, benne a 4000 kötetes könyvtárral, értékes szarvasagancs-gyûjteménnyel fia, György tulajdonába került.
Az értékes ingatlant 1936-ban megvásárolta Somogy Megye Törvényhatósága, majdan kialakítandó gyógyintézet céljára. A SOMOGY MEGYEI TÜDÕ - ÉS SZÍVKORHÁZ 1949. november 16-án kezdte meg mai rendeltetésének megfelelõ mûködését.
2002. július 1-től a Magyarországi Református Egyház kezelésébe került.

Eseménynaptár

 Január első szombatja A „Vigadó hegy turistája”
10 km-es hegyi túra.

 Április Kaposmente Hegyközség borversenye

 Május 16 utáni szombat-vasárnap Vigadóhegyi búcsú, 2 napos

 Június Szentivánéji éjszakai 21 km-es teljesítménytúra

 Július második szombatján Falu és sportnap

 Július harmadik szombatja Parlagfű Kupa
Parlagfű Kupa kispályás labdarúgó torna / Nevezés egy zsák parlagfűvel-játékosonként /

 Augusztus első szombatja Olimpiai Nap

 Október első szombatján Őszi természet túra

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • 2 Ha terület
  A mosdósi Önkormányzat 2 Ha ingatlan területet hasznosításra kínál. Érdeklődni a Mosdósi Önkormányzatnál.

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Keresztes Vendégház
  7257 Mosdós, Vörösmarty u. 2.
  82/377-529 30/223-7951
  Önálló vendégház. Elhelyezés 4 + 2 főig, komfortos falusi házban, kettő kétágyas, pótágyazható szobában. Konyha, fürdőszoba, színes TV van. A vendégház egész éven át igénybe vehető. Az udvarban búbos kemence is található, grillezési, szalonnasütési és bográcsozási lehetőség adott.
  Révész Vendégház
  7257 Mosdós, Rákóczi u. 80.
  82/ 377-359 30/ 401-95-38
  Falusi környezetben 3 önálló öszkomfortos apartman, minden apartmanban konyha, nappali, háló, fürdő teljes felszereléssel, főzési lehetőséggel ( tv, mikro, hütő). A vendégház egész éven át igénybevehető. Az udvarban kemence, grillezési, bográcsolási lehetőség. A vendégek részére külön bejáratú társalgó, a gépjárműveknek zárt valamint fedett parkolás biztosított.
  Szente Vendégház
  7257 Mosdós, Medvecsárda u. 1.
  06 70/3852135
  szentetunde@freemail.hu
  Csendes környezetben felujjított pitvaros házban 2 önálló öszkomfortos apartman. A vendégház egész éven át igénybevehető. Az udvarban grillezési, bográcsolási valamint parkolási lehetőség. A környékben horgászati, vadászati, túrázási lehetőség valamint a Vigadó-hegyen borkóstolási lehetőség.
Alapítványok, civil szervezetek

  Vigadóhegyi Borút Egyesület
  7257 Mosdós, Medvecsárda u. 1.

  Elnök: Szente Gyula

  Alakult: 2000 december
  Az egyesület a mosdósi Vigadóhegyi borosgazdák összefogásával alakult. Céljuk a Vigadóhegyen termelt borok mind magasabb szintű termelése, borversenyek és egyéb borászati rendezvények tartása,továbbá a Kaposmente borkultúrájának a mind magasabb szintre emelése. A Vigadóhegyen lévő kulturális emlékek – kápolna, kopjafák, kilátók, források – állagának megőrzése és karbantartása.

  Steiner Rezső Olimpiai Baráti Kör
  7257 Mosdós, Vörösmarty u. 24.

  Elnök: Bóna Károly

  Alakult: 2000. November 1.
  Somogy megye egyetlen olimpia történettel foglalkozó egyesülete, amely a község olimpikon szülöttének nevét viseli. Tagjai az olimpiával kapcsolatos rendezvényeket, kiállításokat, szimpóziumokat és vetélkedőket rendeznek. Kiemelkedő rendezvényük az évente sorra kerülő szabadidősporttal egybekötött Olimpiai Nap, amelyet minden év augusztusának első szombatján tartanak.

  Nyugdíjas Klub
  7257 Mosdós, Kossuth u. 1/a

  Elnök: Kiss Király Lajosné

  A helybeli nyugdíjasok szervezett formában találkoznak, kirándulásokon vesznek részt. Énekkaruk a környék rendezvényeinek állandószereplői.

  Mosdós Sport Club
  7257 Mosdós, Kossuth L. u.1/a

  Elnök: Kaszás József

  Alakult 1996. december 12.
  A helyi sportegyesület cselgáncs és szabadidősport szakosztállyal működik. A szabadidősport szakosztály elsősorban sportnapokat, kirándulásokat szervez az érdeklődőknek. A cselgáncs szakosztály csak gyerekeket foglalkoztat, amely 2002-ben már kinevelt egy korosztályos országos bajnokot, továbbá diákolimpiai bajnokot, valamint több helyezett sportolót.
Információk

Polgármesteri hivatal:7257 Mosdós, Kossuth u. 1/a
Polgármester:Keresztes József
Telefon:82/579-022
82/377-607
Fogadónapok:Hétfõ, Szerda, Péntek
Alpolgármester:Dr. Karvaly Ildikó
Jegyzõ:Göndöcs Edina
Képviselõtestület:Ruppert Sándorné, Borsányi Piroska, Bernáth Gyuláné, Horváth István, Sebők János, Vargáné Bernáth Kriszta
Intézmények

  Óvoda
  7257 Mosdós, Kossuth L. u. 4.
  82/377-144
  Vezetõ: Heil Angéla

  Magyarországi Református Egyház Mosdósi Tüdő és Szívkórháza
  7257 Mosdós, Petőfi u. 4.
  82/579-500
  Vezetõ: Dr. Gyurkovics Kálmán Igazgató

  Őszi Napfény Idősek Otthona
  7257 Mosdós, Petőfi u. 4.
  82/579-577

  Posta
  7257 Mosdós, Petőfi u. 3.
  82/377-305
  Vezetõ: Tóth Edit

  Teleház
  7257 Mosdós, Kossuth u. 5.
  Vezetõ: Michl Miklós

  Öregek Napközi Otthona
  7257 Mosdós, Rákóczi u. 16.
  82/377-038

  Római Katolikus Plébánia hivatal
  7257 Mosdós, Kossuth u. 1/b
  82/377-387
  Vezetõ: Csendes Sándor