Somogy megye
korjnagyberki@axelero.hu
www.falvak.hu/nagyberki

Lélekszám: 1578 fõ | Lakóházak száma: 512

Bemutatkozunk
-A Falu története
-A Vigyázó-Kastély
-A falu rövid bemutatása
-Sportolási, kirándulási, természetjárási lehetőségek
-A Kata-hegy és Szalacska-hegy
-A falu híres szülötte

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk


A Falu története

Nagyberki község Kaposvártól 20 km-re keletre, a 61-es közlekedési főút mellett, Dombóvártól 15 km-re, a Kapos-folyó völgyében fekvő település. A község határában talált leletek, sáncok, földvárak ill. feltárt ún. „halom” temetkezési helyek arra utalnak, hogy itt kelták laktak az idősszámítás előtti évezred közepén és messze földön híres telepet építettek ki. A Szalacskai őstelep mint fejedelmi székhely dunántúli gócpont volt, pénzverővel, bronzöntödével és kovácsműhellyel. A falu történetét – mind Nagyberki, mind Kisberkiét, ugyanis 1950-ig két önálló község volt a ma egy település - okleveles adatok alapján 1229-től ismerjük. Az 1860-as évekig Berki néven szerepelt, majd Kisberki csatolásával változott neve Nagyberkivé. A község mindig a környékbeli települések központjaként szerepelt, mint tanácsi székhely, majd mint körjegyzőségi székhely. Jelenleg 4 település körjegyzőségi székhelye. Frech József nagyberki lakos 2001-ben elkészült és kiadott, 300 oldalas, képekkel, illusztrációkkal ellátott monográfiája teljes mértékben felöleli és ismerteti Nagyberki történetét, történelmi, gazdasági, társadalmi és egyéb szempontokból is (kapható: Körjegyzőségi Hivatalban, utánvéttel is, ára: 1000 Ft).


A Vigyázó-Kastély

Az 1760-as években került a Schmiddeg családtól a Vigyázó család tulajdonába, a hozzá tartozó magtárral együtt. A kastély műemlék, a magtár műemlék jellegű épület. Tulajdonjoga 1980-ban került a Községi Tanácstól át a SM.-i Tanácshoz, és ekkortól került ide a SM.-i Levéltár kihelyezett anyaga, illetve ekkor, a ’80-as évek elején újították fel az épület. Levéltárként 1985-ben nyitották meg, adták át, ahol azóta földhivatali iratokat, községi tanácsi, termelőszövetkezeti iratokat tárolnak. 1986-tól - mint a SM.-i Levéltár legújabb kori osztályát. – megnyitották a kutatók számára is. A kastély alapterülete 1.100 m2 . A park területe 2 hektár – mely természetvédelmi terület a benne lévő, sajnos már csak néhány darab ritka fafajtára, cserjére tekintettel –, rajta egy kultúrházzal, megmaradt a helyi Önkormányzat tulajdonában. Az önkormányzatok jelenleg eladásra hirdetik az épületeket ill a parkot is.


A falu rövid bemutatása

Nagyberki 512 lakóépülete 12 utcában települt. A gondozott porták, a korszerű, komfortos házak sora, a rendben tartott közintézmények, a közszolgáltatások szintje jómódot tükröz. A községnek széles körű intézményhálózata van, többek között – intézményirányító társulás formájában – 1-8 osztályos általános iskolát (melyben nyelvi labor, számítástechnikai oktatás, zeneiskola működik), ahova több mint 300 gyermek jár a környező településekről, napköziotthonos óvodát, háziorvosi, fogorvosi rendelőt, körjegyzőséget, könyvtárat, az idősek számára Idősek Klubját tart fenn. A község valamennyi útja szilárd burkolatú, 1993-ban kerékpárút is épült Mosdósig. Az egészségügyi szolgálatot a helyi háziorvos illetve fogorvos látja el. A községben kábeltelevíziós hálózat (helyi képújsággal), földgázhálózat, korszerűnek mondható telefonhálózat van. A közeljövő legfontosabb fejlesztési feladata a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Az1960-as évektől egyre többen - főként szakmunkások és középfokú végzettséggel rendelkezők - találtak munkahelyet más ágazatokban, elsősorban Kaposváron, amely tendencia a helyi Termelőszövetkezet megszűnésével is fokozódott. Ugyanakkor igen sok magángazdálkodó jelent meg a faluban a kárpótlási, részaránytulajdonú földek megművelésére. Fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban a mosdósi kórház, melynek kiszolgáló személyzete jórészt helybeliekből és környékbeliekből tevődik össze.


Sportolási, kirándulási, természetjárási lehetőségek


A községben füves futballpálya (egy sportcentrumban , ahol 4 sávos, automata tekepálya is van), amely az NB II-es labdarúgóbajnokságban szereplő Kaposvölgye Vállalkozók SC pályája, az iskola udvarán aszfaltozott kézilabdapálya várja a sportolni vágyókat. A község határában terül el a horgászatra is használt Hársasberki-halastó, mintegy 150 ha vízterületével. Információ: Tormási István titkárnál (tel.: 30/997-3091). Kedvelt kirándulóhellyé vált az elmúlt években Csúz Béla és családja birtokában lévő Vadaskerti magántulajdonú tava, ahova előzetes egyeztetés után lehet ellátogatni..


A Kata-hegy és Szalacska-hegy

A községtől délre 3 km-es távolságba helyezkedik el a kiváló a kiváló mikroklímájának köszönhetően a harmónikus, zamatos borokat termő Kata-hegy ill. mellette a Szalacska-hegy melyek országos jegyzékben szereplő bortermő helyek. A szép, rendezett pincékben kiváló borok érlelődnek, melyek a túrázni, kirándulni vágyók részére rendelkezésre állnak. A főbb termelt fajták: olaszrizling, királyleányka, zöldvertelini, kékfrankos, zweigelt és a merlot. Minden év tavaszán – a környező községekkel közös Hegyközség által rendezett borversenyen - hozzáértő, vizsgázott borszakértők minősítik a borokat. Június közepén itt rendezik meg - szentmise keretében, mivel Szalacska védőszentje páduai Szent Antal - az Antal-napi hegyi búcsút, az 1773-ban barokk stílusban épült római katolikus, műemlék jellegű kápolnánál, mely Szalacska legmagasabb pontján áll. Aki szereti a jó borokat, a friss tiszta levegőt és meg akarja ismerni az itteni hegyi gazdák vendégszeretetét, az látogasson ki a Kata- vagy Szalacska-hegyre, melyet végig karbantartott, kővel szórt úton közelíthet meg.


A falu híres szülötte

Oláh János költő 1942-ben Nagyberkiben született. Regényeket, verseket, színdarabot írt, Nagyberkivel kapcsolatos két önéletrajzi regénye a Közel (1976) ill. a Visszatérés (1979).

Eseménynaptár

 szeptember első vagy második szombatja Falunap

 November közepén Erzsébet-napi búcsú

Befektetési, gazdasági lehetõség

 • Építési telkek és eladó volt TSZ. ingatlanok
  - Az Önkormányzat új építési telkeket alakít ki a község központjának számító Széchenyi és Petőfi utcák határolta területen. Várja az építkezni szándékozó fiatalok jelentkezését.

  - A helyi Termelőszövetkezet felszámolása során még mindig van lehetőség a tulajdonukban lévő ingatlanok megvásárlására (pl.: volt vágóhíd, tsz-iroda, gépműhely, stb.)

Alapítványok, civil szervezetek

  Hársasberki Horgász Egyesület
  7255 Nagyberki, Széchenyi u. 5.
  06-30/9391-121
  Elnök: Szabó Ferenc  Polgárőrség
  7255 Nagyberki, Kisberki u. 4.

  Elnök: Furián Ernő  Hegybíró
  7255 Nagyberki, Ifjúság u. 10.

  Elnök: Oláh György


Információk

Polgármesteri hivatal:7255 Nagyberki, Újváros u. 1.
Körjegyzőség - 4 falu hivatala:
Nagyberki- Kercseliget – Szabadi - Csoma
Polgármester:Komár András
Telefon:82/579-006
82/529-007
Fax:82/579-013
Fogadónapok:hétfő-szerda: 8 – 16-ig,
csütörtök – péntek: 8 – 12 –ig
Alpolgármester:Keszthelyi István
Jegyzõ:Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit (körjegyző)
Képviselõtestület:Babák Istvánné, Igmándyné Berta Beáta, Török Zoltánné, Hammel Gyula, György László, Csúz Béla, Stágl József, Furián Ernő, Márton József
Intézmények

  Posta
  7255 Nagyberki, Újváros u. 9.

  Könyvtár
  7255 Nagyberki, Dózsa Gy. u. 3/3.
  82/377-179
  Vezetõ: Tihanyi Melinda

  Integrált Idősek Klubja Nagyberki Kirendeltség
  7255 Nagyberki, Kossuth u. 61.
  Vezetõ: Kovács Lászlóné

  Központi Általános Iskola
  7255 Nagyberki, Ifjúság u. 1.
  82/377-236
  Vezetõ: György László

  1-8. osztályos

  Napközi Otthonos Óvoda
  7255 Nagyberki, Kossuth u. 61.
  82/377-177
  Vezetõ: Pinkócziné Lékó Erzsébet

  Művelődési ház
  7255 Nagyberki, Fő u. 9.

  (jelenleg nem működik)

  Orvosi rendelő
  7255 Nagyberki, Szabadság u. 11.
  82/377-365

  háziorvos: Dr. Izsáki Zoltán
  gyermekorvos: Dr. Gelencsér Erzsébet – minden hónap első péntekjén rendel a rendelőben
  nőgyógyász: Dr. Kozáry Miklós – minden hónap harmadik csütörtökjén rendel a rendelőben
  védőnő: Vendel Anita - hétfőtől – péntekig 8-12-ig a védőnői rendelőben