Nagylóc

Nógrád megye
nagyloc@profinter.hu
www.falvak.hu/nagyloc
www.nagyloc.hu


Lélekszám: 1720 fõ | Lakóházak száma: 685

NAGYLÓC A CSERHÁT VÉDELMEZŐJE !

Bemutatkozunk
-A falu fekvése, természeti adottságai, megközelíthetősége
-A falu története
-A falu gazdasági helyzete
-English
-Deutsch
-MŰEMLÉKEK, LÁTNIVALÓK

A főút mellett álló ...
-Népi építészet emlékei...
-A modern sportcsarnok...
-Kiránduló helyek

Eseménynaptár

Befektetési, gazdasági lehetõség

Vállalkozók
 -Szállásadók
 -Vendéglátók

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

InformációkGímszarvas agancs

A római katolikus templom oltára

A nagylóciak gyönyörű népviselete

Nagylóc környéke koraősszel

 Nagylóc madártávlatbólA falu fekvése, természeti adottságai, megközelíthetőségeNagylóc Nógrád megye közepén, a Cserhát szelíd dombjai között található, különleges szépségű, természeti értékekben, néprajzi hagyományokban gazdag vidék, a világörökség részét képező Hollókő szomszédságában. Pásztó és Szécsény közötti út mentén fekszik a Lóci patak mellett. A Cserhát Őrhegy nevű csúcsa alá - festői szépségű környezetben, települt község.
A település völgykatlanban helyezkedik el: Északról a Fehér-hegy és Kutya-hegy, Keletről az Őrhegy, Délről a Kavicsos-tető , Nyugatról a Szél-hegy határolja.
A község környezete jellegzetes dombos, hegyes, erdős közép-nógrádi táj. A községet körülvevő mintegy 1000 hektárnyi erdő nagyvadas terület, kiváló vadászati lehetőségekkel. 512 hektár ebből a területből a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet részét képezi.
A jellemző növénytakaró a cseres és tölgyes erdő, az alkalmas termőhelyen megtalálható a gyertyán, juhar, kőris és hárs is. A települést északról és keletről jelentős területű akácos határolja, mely különösen jó levegőt biztosít az akác virágzásakor. Ezen a tájon a vidék még érintetlen. A nyár végén tucatszám járják a legelőt a fehér gólyák, egész évben pedig a kis rágcsálókkal táplálkozó egerésző és gatyás ölyvek, barna és kékes réti héják kedvenc vadászterülete.
Erdeink személygépkocsival is könnyen megközelíthetőek (az Őrhegy a Csináltút tetőtől, vagy a Kőhegy-Szalatnai völgy az Apácai betonútról).
A községet keresztül szeli a Bükkfőből eredő Lóci-patak. A patakot táplálja a Csene- patak, Szalatnai- patak, és a Mogyoróskából eredő patakocska. Ezek együttes vízhozama lehet garancia a tervbe vett víztározó feltöltésének, folyamatos vízszint biztosításának. A környék levegője tiszta, egészséges.
A Nagylóc közigazgatási területéhez tartozik Zsunypuszta, mely a falu és Felsőtold települések között található. Zsunypusztát a Zsunyi- hegy, Dobogó és Poletárok elnevezésű területek határolják. Nevét már 1347-ben Zsunyalmás néven jegyezték fel. A településrészt körülvevő erdők biztosítják a tiszta, egészséges levegőt. A puszta közelében elterülő hatalmas legelő jelentős madárlelőhely.

A település Budapesttől 100 km-re található, közúton érhető el, a 22-es útról Szécsénynél, a 21-es útról Pásztónál kell letérni.


A falu története

A falu neve egykor csak Lóc volt; a kutatók az ószláv „lovci”, azaz vadászok, vadfogók jelentésű szóból vezetik le nevét.

A szőlőhegyen a középkorban vár állt, ez volt Hollókő várának egyik elővédje. Valószínű még az Árpád-kori királyok uralkodási idején emelték.

Az őrtorony helyét úgy alakították ki, hogy a domb gerincét mély árokkal átvágva egy kb. tíz méter átmérőjű kör alakú udvart hoztak létre a magaslat végébe. Ennek szintjét további feltöltéssel megemelték, valószínűleg palánkkal is megerősítették. Középen fából épített torony állhatott, mert kő, vagy téglamaradványok nem kerültek elő. Ilyen erődöcskéket a végvári vitézek tarisznyaváraknak hívták, mert az őrség csak addig tarthatott ki bennük, amíg a tarisznyájukban magukkal vitt élelmük el nem fogyott.
Nagylóc jelképei
Nagylóc jelképei: a község címere és zászlaja. Az önkormányzat címere:.....


A falu gazdasági helyzete

Zsunypusztán andezit bánya mûködik.

A településen az infrastruktúra teljeskörûen kiépült.


MŰEMLÉKEK, LÁTNIVALÓK

A főút mellett álló ...

... Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt műemlék Római Katolikus Templom a XV. században épült. Bár a XIX. században jelentősen átalakították, mégis megőrizte eredeti támpilléreit, középkori ajtó és ablaknyílásait. Két mellékhajója neogótikus stílusú, 1888-ban épült. Orgonája is ebből az időből származik.
A község délkeleti részén található kápolna XVIII. századi építmény.
A község fölé magasodó Őrhegy népszerű kirándulóhely, őshonos erdőségek borítják. Az egyik itteni sziklában lábnyomszerű bemélyedések találhatók, a legenda szerint ezek Jézus és szamarának lábnyomai.


Népi építészet emlékei...

...jellegzetes palóc házak.


A modern sportcsarnok...

...1994-ben épült.
A Sportcsarnok hálózsákos elhelyezést biztosít.
Érdeklődés:32/343-343 telefonszámon!


Kiránduló helyek

* A török időre emlékeztető földvár a „Várdomb”,
* Kék túra útvonal,
* Őrhegy „Jézus nyoma”,
* Zöld túra útvonal,
* Hollőkő felé eső faluvégén
*** a homokbánya, mely védett terület a gyurgyalagok fészkelő helye,
*** halastó.


English


Deutsch

Eseménynaptár

 2007. június Falunap - Nagylóc
színes kulturális program a Sportcsarnok melletti szabadtéri színpadon.
Információ kérhető: Polgármesteri Hivatal, Nagylóc 32-343-343
Részletes program a későbbiekben!


 2007.szeptember 16. SZÜRETI - Nagylóc
Szüreti felvonulás, hagyományőrző csoportok fellépése, kulturális program.
Információ kérhető: Kovács Tibor 30/3778346
Részletes program a későbbiekben!


Befektetési, gazdasági lehetõség

 • ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

  Víztározó építésével kapcsolatos terveink
  A sok éve húzódó, a nagylóci táj szépségét megkoronázó, az árvízveszélyt csökkentő víztározó építése elől rövidesen sikerül az akadályokat elgördíteni.
  Nagylócot Szécsénnyel összekötő útról jól látható és megközelíthető, a Kőhegy lábába simuló partvonalával, megépülése után fenséges látványt nyújt az arra közlekedőknek.
  A víztározó a maga 25 hektáros vízfelületével a nélkülözhetetlen, veszélyt csökkentő hatása mellett, a turisták, sporthorgászok, a vizet kedvelő pihennivágyók kedvelt kirándulóhelye lehet. Jól illik majd Hollókő-Ipolytarnóc idegenforgalmi tengelyébe.

  Munkahelyteremtő beruházással kapcsolatos terveink
  Nagylóc lakosainak jelentős része hagyományosan ipari alkalmazottként dolgozott. Csak kisebb hányada élt mezőgazdasági munkásként.
  A falu gépjárművel 10 percnyi járásra van a 22-es főúttól, 20 perc alatt pedig a 21-es főút is elérhető.
  Az Önkormányzat rendelkezik olyan ingatlanokkal, amelyek kiválóan alkalmasak kis- és középvállalkozások működtetésére.
  Ezeknek a feltételeknek a birtokában úgy ítéljük meg, hogy településünkön minden adottság készen áll, hogy sikeres vállalkozások működjenek.
  Ideális feltételekkel és barátságos együttműködéssel várjuk a vállalkozókat.

Vállalkozások

 • Szállásadók

  Sportcsarnok
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 95.
  32/343-343
  A Sportcsarnok hálózsákos elhelyezést biztosít.
 • Vendéglátók

  Önkormányzati Konyha
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 117.
  32/343-137
  Az önkormányzati konyha minden ide látogatónak rendelkezésére áll.Alapítványok, civil szervezetek

  Nagylóc Község Ifjúságáért és Fejlődéséért Közalapítvány
  3175 Nagylóc, Március 15 tér 4.


  Kuratórium elnöke: Hegedűs Sándor

  Célja: Nagylóc Község gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésének elősegítése.

  Kérjük, hogy támogassa az Alapítványt a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásával.

  Adószám: 19161990-2-12

  A nagylóci Faluvédõ Egyesület
  3175 Nagylóc, Március 15. tér 4.

  fen@profinter.hu

  Elnök: Kovács Tibor

  A nagylóci Faluvédõ Egyesület 1996. április 18-án alakult meg 21 alapító taggal. Célunk az alvó falu felrázása volt.

  Az egyesület alapszabályában rögzítette célkitûzéseit:
  - a település kulturális örökségének, értékeinek ápolása, megõrzése,
  - a népmûvészet és néphagyomány iránt érdeklõdõ személyek és közösségek együttmûködésének segítése,
  - a múlt értékeinek felkutatása, falutörténet feltárása, szellemi, tárgyi értékek ismertetése.

  A Faluvédõ Egyesület az alapszabályában rögzített célkitüzései megvalósítása érdekdében 1997.évtõl minden évben megjelenteti a Lóci Kalendáriumot. A kiadványban a naptári rész mellett hazánk történelme, helytörténeti írások, népi mesterségek /pl. szövés/, helyi szokások, öltözködés, népviselet bemutatása is fontos szerepet kap; továbbá a helyi egyesületek, intézmények, alapítványok is tájékoztatást adnak az elmúlt évi tevékenységükrõl.
  Az egyesület müködteti hagyományõrzõ csoportját az Asszonykórust.
  1997. év óta a Faluvédõ Egyesület a szeptember 14-hez legközelebb esõ vasárnap megrendezi a Szüretit, mely az egyesület legnagyobb rendezvénye. A szüreti idõpontja a helyi római katolikus templom búcsújához kötõdik, Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepéhez, mely szeptember 14. A szüreti fénypontja a szüreti felvonulás és a hagyományõrzõ csoportok bemutatkozása, mely az elmúlt években is sok érdeklõdõt vonzott. A gazdag és színes helyi népviseletet ilyenkor a falu apraja-nagyja magára ölti, melyet minden látogató megcsodálhat, ezzel is bemutatva a különbözõ korosztályok népviseletét. A szüreti felvonulás bejárja a település egészét, részt vesznek a helyi népviseletbe öltözött óvodások, iskolások, asszonyok, vendégcsoportok.
  A felvonulás után kulturális mûsorral kedveskedünk az idelátogatóknak a szabadtéri színpadon fellépnek a meghívott csoportok. Az egyesület a szüreti rendezvénnyel kapcsolódik a település, a vidék, a megye arculatát meghatározó rendezvénysorozathoz.
  Az általános iskolás gyermekek összegyûjtötték a településen fennmaradt népi eszközöket, tárgyakat, berendezéseket. Az egyesület elképzelései között szerepel Faluház kialakítása, ahol ezeket a tárgyakat állandó kiállításon mutatnánk be.


  Nagylóci Nyugdíjasokért És Hadirokkantakért Egyesület
  3175 Nagylóc, Március 15. tér 4.
  32/343-343

  Elnök: Turai Barnabás

  Az egyesület 2006. évben alakult 16 fő alapítótaggal. Közgyűlésünk 7 főből álló elnökséget választott. Ezévi legfontosabb feladatunk az Idősek Klubjának a beindítása. Az egyesület minden nyugdíjas és hadirokkant számára nyitott.

  Polgárőrség Nagylóc – Polgárőr Egyesület
  3175 Nagylóc, Dulai út 18.
  06-30/6213213

  Elnök:Lázár István

  A Polgárőrség Nagylóc – Polgárőr Egyesület Az egyesület 1991-ben alakult 38 fővel. Jelenlegi létszámunk 112 fő, 25 hölgy és 87 férfi. A 112 fő létszámból 22 fő 25 év alatti, pártolótag 26 fő.
  A közeljövőben minden aktív tagot szolgálati jelvénnyel látunk el, amit az OPSZ központi támogatásból kíván biztosítani.
  Működésünk legfőbb iránya a baleset- és bűnmegelőzés, valamint a környezetvédelem. Ebben együttműködő partnereink az Önkormányzat, a Rendőrség, a Határőrség, a Magyar Posta, a Katasztrófavédelem, valamint a Környezetvédelem.
  Az egyesület munkáját a helyi önkormányzat és a környezetünkben tevékenykedő vállalkozók anyagilag is támogatják. Pályázatokon keresztül igyekszünk támogatáshoz jutni kisebb-nagyobb sikerrel, valamint a tagok tagdíja is segíti munkánkat, ami jelenleg 1.000 Ft/fő.
  A helyi egyesületekkel - Faluvédő Egyesület, Őrhegy Természetvédő és Sportvadász Egyesület -, intézményekkel – Áltaklános Iskola, Óvoda -, nagyon jó a kapcsolatunk, valamint az Egyházközség is nagyban támogatja munkánkat.
  A Nógrád Megyei Rendőrkapitányságtól 2000. évben kaptunk egy terepjáró Lada Nivát, melyet azóta is üzemeltetünk. Ez nagy segítséget nyújt járőrözéseink alkalmával.


  Sportegyesület
  3175 Nagylóc, Március 15. tér 4.


  Elnök:Kozma István

  Évtizedek óta működik a helyi Sportegyesület, labdarugó és sakk szakosztállyal.
  Tagjainak száma 48 fő.


  Őrhegy Természetvédő és Sportvadász Egyesület
  3175 Nagylóc,
  06-20/392-2579
  kovacsanzelm@freemail.hu

  Az egyesület területe a Cserhát-hegységben helyezkedik el. A táj igen változatos; a lankás domboldalak, és a meredek hegyoldalak váltják egymást. A vadászterület közepén található a 452 méter magas az Őrhegy. A vadászterület 65%-ban erdővel borított, mely szintén igen változatos képet mutat. Fafajok tekintetében többségben cser és tölgy, ezt követi az akác, helyenként megtalálható a fenyő is. 35%-ban gyep, illetve mezőgazdasági területek váltakoznak. A táj szépsége lenyűgöző, melyet érdemes felkeresni. A területen áthalad a Zöld Túra útvonal, melynek mentén látható a nógrádi táj szépsége. Egyesületünk vadállományát tekintve színes képet mutat, mivel a gím,- dámszarvas, vaddisznó és az őz egyaránt megtalálhatóak. Kiemelkedő trófeaadatok az elmúlt 10 évből: gímszarvas 11,40 kg, dámszarvas 3,5 kb, őz 585 gramm, vaddisznó 21,5 cm. A vadászegyesület főbb adatai: terület nagysága 4500 ha, a tagok létszáma 24 fő. Tagfelvétel nincs. Terítékadatok: gímszarvas, bika 10 db, tarvad 20 db, dámszarvas, bika 4 db, tarvad 8 db, őzbak 30 db, tarvad 50 db, vaddisznó 200 db.
  Szívesen fogadunk vadászvendégeket a fent felsorolt vadfajokra.
  Szálláslehetőség helyben megoldható.

  Bővebb információ e-mailen és telefonon !

Információk

Polgármesteri hivatal:3175 Nagylóc, Március 15. tér 4.
Polgármester:Péter Gábor
Telefon:06-32/343-188; 06-32/343-343;
06-32/343-562
Fax:06-32/343-189
Alpolgármester:Ronga József
Jegyzõ:Álmosdi Jánosné
Képviselõtestület:Havasiné Molnár Erzsébet, Hegedűs Sándor,
Józsa Melinda, Juhász Ákos, Lázár István,
Licskó László, Lőrik András, Tóth Csaba

Cigány Kisebbségi Önkormányzat
(Zsunypusztai településrész)
Elnök: Rácz Ernő
Tagok: Gazsi Csabéné, Oláh Antalné,
Oláhné Radics Alexa, Uram Béláné
Intézmények

  Általános Iskola
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 117.
  32/343-371
  fiai@freemail.hu

  Tagintézményvezető: Belák Dezsőné


  Művelődési Ház
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 137.


  Könyvtár
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 101.
  32/343-384

  Védőnői Szolgálat
  3175 Nagylóc, Akácfa út 5.
  32/343-241

  Római Katolikus Plébánia Hivatal
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 97.
  32/343-014

  Plébános: Urus Attila


  Óvoda
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 135.
  32/343-197
  csicsergo@profinter.hu

  Tagintézményvezető-helyettes: Dr. Tóth Endréné


  Orvosi rendelő
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 101.
  32/343-008
  someone@gergihalo.hu

  Háziorvos: Dr.Tóth Endre

  Szécsény és Környéke Takarékszövetkezet
  Nagylóci Kirendeltsége

  3175 Nagylóc, Rákóczi út 87.
  32/343-137

  Magyar Posta
  3175 Nagylóc, Rákóczi út 141.
  32/343-009

A mi községünk gyönyörű, ismerje meg a nógrádi táj csodálatos szépségét, látogasson el hozzánk.
Szeretettel várjuk!