Somogy megye

www.falvak.hu/rinyakovacsi

Lélekszám: 196 fõ | Lakóházak száma: 60

Bemutatkozunk
-Falutörténet "dióhéjban"
-Rinyakovácsi jelene
-Pihenési, kikapcsolódási lehetőségek

Eseménynaptár

Alapítványok, civil szervezetek

Intézmények

Információk


Falutörténet "dióhéjban"

Rinyakovácsi Kaposvártól délnyugatra fekszik. A Kiskorpádot Kadarkúttal összekötő útról közelíthető meg, egy kilóméteres bekötőúton. Zsáktelepülés; vasúti összeköttetése 13 kilóméterre van Jákó-Nagybajomban.

Tölgy-, fenyő- és akácerdők övezik, amelyek nemcsak gombában, hanem őzben, nyúlban, szarvasban és fácánban is gazdagok.

Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint már plébániája is volt. 1421-ben Illyemindszenti János családi birtokait a Tamási család nyerte adományul. 1448-ban Kowaczy alakban fordul elő az Ellyevölgyiek birtokaként. 1554-ben csak négy, 1571-ben pedig öt házzal írták össze. A XVI. század végén kipusztult, és 1720.tól kezdődött újbóli települése. Mint puszta Gigéhez tartozott. 1726-tól a herceg Esterházyaké volt, a reformátusok temploma a XVIII. században épült. Azelső világháború elesett nyolc helyi lakos emlékét egy márványtábla őrzi az önkormányzat épületének falán. 1932-ben még több mint 320 lakosa volt. 1944 végén a front miatt kitelepítették a lakosokat, akik csak hónapokkal később térhettek vissza.


Rinyakovácsi jelene

"Somogy aprófalvas megye. Rinyakovácsi az alig 200 lelkes település hivogató csendjével, vadban és gombában gazdag erdőivel, néhány, a falusi turizmusnak is kiváló portájával hívja fel magára a figyelmet.

És azzal, hogy élni akar. Az önkormányzat - gondos előrelátásának köszönhetően -, csak addig nyújtózkodik, míg a takaró ér, de az elmúlt évtizedben fokozatossan nőtt a falu komfortja. A hagyományos állattartás ugyan megszűnőben, ám új kezdeményezésként a lovasturizmus is elindulhat, mint ahogy a nyugalmat kínáló településen művészeti alkotótelep is helyet kaphat.Kívánom, hogy a Rinyakovácsiak vágya valóra váljon, ám ne feledkezzenek meg a település történetéről, az itt élőkről, a hagyományokról, gyökereikről."

Dr. Gyenesei István
Somogy Megye Közgyűlésének Elnöke


Pihenési, kikapcsolódási lehetőségek

A faluban és környékén tiszta levegő, érintettlen környezet várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A falut övező tölgyerdőkben kitűnő kirándulási, gombászati és vadászati lehetőség várja az ide érkezőket. A faluban a tiszta, rendezett közterületek és porták olyan érzést kölcsönöznek, mintha egy osztrák kisfaluban járnánk.

Eseménynaptár

 Minden évben Pünkösd napján Búcsú

 Augusztus 24. Falunap
Egésznapos programok. este falubál.

Alapítványok, civil szervezetek

  Református Templom
  7527 Rinyakovácsi, Fő u. 1.Információk

Polgármesteri hivatal:7527 Rinyakovácsi, Béke tér 4.
Polgármester:Orbán Margit
Telefon:82/481-222
Jegyzõ:Dr. Horváth Zsolt
Intézmények

  Művelődési Ház
  7527 Rinyakovácsi, Fő u. 14.

  Orvosi Rendelő
  7527 Rinyakovácsi, Béke tér 4.
  Vezetõ: Dr. Reisz Péter

  Könyvtár
  7527 Rinyakovácsi, Fő u. 14.
  Vezetõ: Hollósi Sándorné