Somogy megye

www.falvak.hu/szenna

Lélekszám: 713 fõ | Lakóházak száma: 279

Bemutatkozunk
-Szenna elhelyezkedése, rövid története
-A falu bemutatása,jelene
-In English
-Auf Deutsch

Vállalkozók
 -Egyéb

Információk

Szenna elhelyezkedése, rövid története

Szenna a Zselic jellegzetes települése, Kaposvártól 8 km-re délnyugati irányban található.

A 15. századi források Zana, Zenna-ként írták. 1715-ben az Esterházy család birtokába került, az akkori összeírásban 18 háztartás szerepelt. A két világháború között a lakosság a földterület szűkössége miatt intenzív szarvasmarhatartást folytatott, fuvarozni járt, fát árult. Kelendőek voltak a Szennán nevelt csikók. Gazdag községnek számított.


A falu bemutatása,jelene

Szenna a Zselic közigazgatási, idegenforgalmi, kultúrális szempontból kiemelt jelentőségű települése. A község határának döntő része a Zselici Tájvédelmi Körzethez tartozik, melynek területe 9046 ha és 70 %-ban erdősült. Őshonos itt az ezüsthárs, a bükk, a gyertyán, a kocsánytalan tölgy, a cser, az éger, a kőris; honosított az akác, a vadgasztenye, a fekete dió.

A település immár külföldön is ismert nevezetessége a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, az 1982-ben Európa Nostra díjjal elismert falumúzeum. A régi idők faluképét idéző együttest a település központjában, a ma is működő műemlék református templom körül alakították ki. Az 1785-ben népi barokk stílusban épült templom belső berendezését Nagyváthy János asztalosmester készítette. A festett karzatok, a padok mellvédi, a mennyezeti kazetták a reneszánsz óta fennmaradt szépmíves mesterség legszebb motívumait őrzik.In English

Szenna - Ethnographic Museum
7 kilometres from Kaposvár Szenna, the first ethnographic museum to win the Europa Nostra award can be found. The reconsrturcted buildings-5 houses and 3 cellars - depict the life of Hungarian peasants in the 17 century through their houses, personal belongings.


Auf Deutsch

Das Freilichtmuseum von Szenna
Sieben km südlich der Kreisstadt, in der Gemeinde Szenna befindet sich das Freilichtnuseum, das in Ungarn als erstes solches zum Europa Nostra-Preisträger wurde. Durch seine Wiederaufgebauten in den Kleinregionen Zselic und Innere Schomodei beheimateten Sohlenbalkengebäude, bzw, druch die Inneneinrichtungen und Gebrauchsgegenstände wird dort das Alltabsleben des Bauerntums der Region im vergangenen Jahrhundert dargestellt.

Vállalkozások

  • Egyéb

    Szenna Pack Kft
    7477 Szenna,

    A falu határában működik a környék legsikeresebb vállalkozása az alumíniumtubus - gyártással és - Magyarországon egyedül - laminált tubusgyártással foglalkozó Szenna Pack Kft.Információk

Polgármesteri hivatal:7477 Szenna, Rákóczi F. u. 8.
Polgármester:Handó János
Telefon:82/ 484-006
Jegyzõ:dr. Ulrich Károly